Desi Skype are in momentul de fata o vechime de 8 ani, software-ul – si altele asemanatoare ca de exemplu FaceTime al celor de la Apple si Google Chat de la Google – au devenit instrumente foarte populare mai ales in casele din Statele Unite, asigurand noi metode pentru familii, de a ramane conectate cu membrii importanti, mai ales atunci cand intalnirile nu pot avea loc live.
Exista moduri de folosire familiare, desigur – nepoate ce performeaza rutine de dans pentru matusi, frati ce isi arata decoratiunile de Craciun unor veri indepartati si bunici ce isi pot intalni astfel noii nepoti, chiar daca ii separa fizic, distante de sute sau chiar mii de kilometri. Pentru angajari videochat, viziteaza Angeloflove.ro.
Skype devine o parte importanta din viata de zi cu zi, membrii familiei despartiti de distante fizice se aduna sa desfaca cadourile de Craciun impreuna, sa citeasca povesti pentru copii inainte de culcare, etc.
Mai degraba decat a face doar un video-call, oamenii folosesc aceste instrumente pentru a imparti si celorlalti experiente, care in mod normal ar presupune achizitionarea unui bilet de avion.
Prin proliferarea camerelor video si a microfoanelor incorporate in computere, laptop-uri si device-uri mobile (tablete, smartphone), prin conexiuni broadband si imbunatatiri constante ale programelor de video-chat, o medie de 300 de milioane de minute sunt folosite zilnic pentru conversatiile pe Skype, la nivel global.
Aceasta reprezinta o crestere de 900% din 2007 si pana astazi, potrivit unor date furnizate de companie. Si mai multe apeluri sunt efectuate folosindu-se alte programe, FaceTime sau Google Chat.
In timpul orelor de varf, de exemplu intr-o Duminica de dimineata in Statele Unite, mai mult de 30 de milioane de persoane sunt conectate pe contul de Skype, cu peste jumatate de milion, ce efectueaza video-call-uri.
Skype-ul si alte programe similare usureaza sentimentele de separare in cadrul familiei, atunci cand exista celebrari sau sarbatori importante. Skype-ul isi adauga din ce in ce mai multi fani.
Centrele de batrani din occident, ofera cursuri pentru a invata oamenii in varsta cum sa porneasca un pc si cum sa se conecteze pe Skype: Ellaine Wellin de 64 de ani, o tehniciana retrasa, pastreaza un laptop in dining-room, alaturi de o lumanare parfumata, pe o masuta si foloseste deseori Skype dimineata, pentru a vorbi cu cativa prieteni apropiati, ce locuiesc in acelasi oras.
Parintii de copii mici au descoperit si un alt avantaj al acestor programe. In timpul unui video-call cu parintii sai, Jeremy Rothman din Cambridge, a dorit sa plece la magazin pentru a-i cumpara sotiei anumite produse, sotia fiind insarcinata cu al doilea copil si suferind de o raceala puternica. Prin urmare, Jeremy si-a rugat parintii prin Skype, sa “distreze” copilul, fetita Ayelet, pe atunci in varsta de numai 2 ani.
“Sotia mea abia se putea ridica din pat” declara Jeremy, iar cand s-a intors, Ayelet era fericita si ocupata cu bunicii ei. Participarea – si nu doar a auzi despre – vietile copiilor de zi cu zi, pare sa fie unul dintre cele mai importante atribute ale video-chat-ului si de aceea este folosit din ce in ce mai mult, in ziua de astazi.