Binecunoscutul brand Nokia se pare ca avut o perioada in care activitatea aferenta prductiei s-a desfasurat in tara noastra, intr-o comuna din judetul Cluj.
In anul 2010 statisticile aratau ca marele brand detine puncte de productie sau centre de cercetare in peste 16 state din lume.
Se pare ca Nokia inca joaca un rol important in ceea ce priveste dezvoltarea si mentinerea industriei si economiei Finlandei. Fiind cea mai mare companie finlandeza a devenit responsabila de un procent de o treime din capitalizarea de piata a bursei.
Din anul 2007 se pare ca Nokia a devenit in Asia un brand de top iar incepand cu anul 2009 a intrat in forta pe piata europeana, clasandu-se pe locul 41 in clasamentul celor mai cunoscute branduri de telefonie mobila din intreaga lume.
Incepand cu anul 1999 compania Nokia a fost prezenta tara noastra, prin biroul coordonator al unor activitati de marketing si vanzari ale diviziei Markets Operation.
Acest birou are sediul si functioneaza la Bucuresti.
In anul 2007 Nokia a investit nu mai putin de 60 de milioane de euro pentru constructia unei fabrici de terminale mobile pe o suprafata imensa de 34 de mii de metri patrati. Aceasta se afla in judetul Cluj, in comuna Jucu.
Inaugurarea primei linii de asamblare a fost facuta in data de 11 februarie, la exact 8 luni de la inceperea lucrarilor de constructie si amenajarea spatiului de lucru.
In data de 24 septembrie 2008 a avut loc inaugurarea oficiala, deschiderea fabricii Nokia in Romania.
In luna mai 2008 fabrica deja produsese un milion de terminale GSM.
La inceput fabrica avea 350 de angajati si producea telefoanele Nokia 1200, un terminal dintre cele mai simple din oferta Nokia.
Potrivit statisticilor, fabrica de telefoane din tara noastra a adus un profit considerabil companiei Nokia, in valoare de peste un miliard de euro.
Intrarea brandului in tara noastra se pare ca a fost facuta intr-un moment de criza economica a tarii, in care se inregistra o scadere dramatica a economiei Romaniei.
In timp compania s-a extins, ajungand sa angajeze un numar de 2 mii de angajati.
Probabil costurile mici pentru angajati, a facut compania sa-si doreasca infiintarea unui punct de lucru in tara noastra, care pana la urma s- a dovedit a fi profitabil de ambele parti.
Chiar daca au fost discutii pe marginea retragerii din tara noastra, se pare ca nu doar in Romania a avut loc acest fenomen. Masurile luate de Nokia de retragere si inchidere a unor fabrici au fost intalnite si in alte tari.
In urma unui comunicat, Nokia anuntase pe atunci ca unele fabrici din Asia prezinta o eficienta mai ridicata decat fabrica din tara noastra datorita probabil pietei de desfacere si bineinteles gradului de proximitate fata de distribuitori.
In acel timp, pietele de telefonie mobila europene manifestau interes pentru telefoanele de tip smartphone, la fel ca si cele din SUA sau Japonia.
In acest sens, politica Nokia era sa produca telefoane mai ieftine, si destul de simple, care insa se puteau vinde cu succes pe pietele emergente precum India sau China. In acest sens producerea de telefoane in celalat capat al lumii, era putin costisitoare atat pentru productie dar in primul rand pentru transport.
In Asia, costurile fiscale, indeosebi pentru clientii investitori straini sunt mai reduse, si datorita politicii economice salariile fiind mai scazute piata de productie reprezinta un are avantaj pentru orice investitor strain.
Se pare ca productia de telefoane Nokia de la Cluj a fost mutata in scurt timp in unitati producatoare din China si Coreea de Sud.
Acea vreme, a fost pentru Nokia o perioada de decadere si marele brand a pierdut titlul de cel mai grozav producator in domeniu, fapt dovedit in urma statisticilor rezultate din vanzari.
In anul 2018, Nokia incepea o relansare iar detinerea brandului de catre compania finlandez HMD Global urmareste revenirea in forta pe piata producatoare de smartphone-uri.
HMD Global a fost infiintata in anul 2016 de catre fosti angajati ai companiei Nokia si se pare ca a inregistrat venituri considerabile bucurandu-se de un real succes prin producerea de telefoane cu butoane.
Se pare ca exista inca persoane care folosesc telefoane cu butoane.
Doresti o mufa incarcare Nokia?
Viziteaza siteul nostru pentru produse de calitate la preturi accesibile.