Ingrediente (pentru 4 portii):
- 350g faina,
- 8 linguri suc de lamaie,
- 50g stafide,
- 100g mei macinat,
- 50g faina de hrisca,
- 43g drojdie,
- 60g unt,
- 250ml lapte,
- sare,
- 100ml suc de mere,
- 1 ou,
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie,
- 100g fulgi de migdale,
- 1 lingura scortisoara,
- 2kg mere acrisoare,
- 150 crema de branza,
- 125ml smantana dulce.
Mod de preparare:
1.Amesteccati faina, meiul macinat si faina de hrisca. Faceti o adancitura in mijlocul aluatului si puneti drojdia sfaramata. Amestecati cu putin lapte si cu faina, apoi lasati aluatul 15 minute acoperit. Framantati aluatul dospit cu restul de lapte, “ din sucul de mere, oul, sarea, coaja rasa de lamaie, “ din lingurita de scortisoara si untul. Lasati acest amestec 30 de minute la loc cald.
2. Ungeti o tava cu ulei si presarati-o cu pesmet. Framantati inca o data aluatul dospit, intindeti-l bine si mai lasati inca 15 minute la cald.
3. Incingeti cuptorul. Spalati si decojiti merele, taiati-le in felii subtiri, apoi stropiti-le cu zeama de lamaie. Amestecati-le cu stafidele si cu fulgi de migdale, presarati masa de mere peste aluat si dati totul 30 de minute la cuptor. Amestecati crema de branza cu o jumatate de suc de mere, cu scortisoara si smantana dulce, apoi ungeti prajitura. Dati totul la cuptor 30 de minute.