Ingrediente:
Blat:
- 400g faina,
- 150g unt sau margarina,
- 150ml smantana,
- 50g zahar,
- 2 galbenusuri,
- 1 lingura coaja de lamaie,
- 1 lingurita praf de copt,
- sare.
Umplutura:
- 5 albusuri,
- 3 galbenusuri,
- 150g zahar,
- 200g nuci zdrobite,
- 1 lingura rom,
- 1 plic zahar vanilat,
- 400g gem de caise.
Aluat ras:
- 100g faina.
Mod de preparare:
Se freaca untul cu zaharul pana ce se inmoaie. Se adauga pe rand galbenusurile, smantana, coaja de lamaie, sarea si faina impreuna cu praful de copt. Se amesteca ingredientele dar nu se framanta aluatul, si se pune la rece pentru 30min. Se imparte apoi aluatul in doua parti. Dintr-o bucata se intinde o foaie care se pune intr-o tava neunsa. Foaia se unge uniform cu gemul de caise. Peste gem se pune umplutura.
Umplutura:
Se bat albusurile spuma, se adauga treptat zaharul si romul si se bat, pana cand se intaresc. Apoi se adauga galbenusurile si nuca zdrobita si se amesteca prin rasturnare, ca sa nu se lase albusurile. Aceasta compozitie se intinde peste foaia unsa cu gem.
Aluatul ras:
Bucata de aluat ramasa se framanta cu 70- 100g faina, pana se obtine un aluat vartos. Aceasta se tine la rece 15 min. si, dupa ce s-a turnat umplutura peste foaia de aluat, se rade pe razatoarea cu gauri mai mari, pe toata suprafata prajiturii. Prajitura se coace la foc potrivit 45 min, in cuptorul bine incins dinainte. Se taie rece si se pudreaza cu zahar praf.