Ingrediente (pentru 8-10 persoane):
- 2 1/2 cesti faina,
- o lingurita praf de copt,
- o ceasca zahar tos fin,
- 250 ml iaurt,
- 250 ml lapte,
- 2 oua batute usor.
Pentru sirop:
- 1/4 ceasca zahar tos fin,
- 200 ml apa,
- coaja unei lamai taiata fasii subtiri,
- 4 linguri zeama de lamaie.
Pentru garnisit:
- fasii de coaja de lamaie si frisca batuta.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 180ºC. Se unge cu unt topit sau cu ulei o forma rotunda (cu pereti detasabili), de 23 cm diametru, si se tapeteaza cu hartie pentru copt, unsa si ea cu ulei sau cu unt. Se amesteca faina, praful de copt si zaharul cu laptele si ouale – mai intai cu mana, apoi doua minute cu mixerul, la viteza minima – si la urma, inca cinci minute, la viteza maxima. Se toarna compozitia in forma si se coace aproximativ o ora. (Se incearca daca e coapta cu un ac sau cu un pai.) Se toarna imediat peste ea jumatate din siropul de lamaie, se lasa sa se odihneasca 10 minute si se serveste cu restul de sirop, garnisita cu coaja de lamaie si cu frisca batuta. Pentru siropul de lamaie: se pun toate ingredientele intr-o craticioara si se tin pe foc mic, amestecand intruna, pana ce se topeste zaharul. Fara sa fiarba! Se lasa siropul sa se ingroase si, inainte de a-l turna peste prajitura, se scoate din el coaja de lamaie taiata fasii, cu care se garniseste ulterior.