Boala Parkinson este o tulburare de miscare. Afecteaza sistemul nervos, iar simptomele se inrautatesc in timp, si din pacate afecteaza destul de multe persoane de varsta a treia. Alte tulburari de miscare includ paralizia cerebrala , ataxia si sindromul Tourette. Se intampla atunci cand o schimbare a sistemului nervos afecteaza capacitatea unei persoane de a se deplasa sau de a ramane nemiscata.
Simptomele bolii Parkinson se dezvolta treptat. Adesea incep cu un usor tremur intr-o mana si o senzatie de rigiditate in corp. In timp, alte simptome se dezvolta, iar unele persoane vor avea dementa. Majoritatea simptomelor rezulta din scaderea nivelului de dopamina in creier. Un studiu , bazat in Franta, a descoperit in 2015 ca barbatii au cu 50% mai multe sanse sa dezvolte boala Parkinson decat femeile in general, dar riscul pentru femei pare sa creasca odata cu varsta.
La majoritatea oamenilor, simptomele apar la varsta de 60 de ani sau peste. Cu toate acestea, in 5-10 la suta din cazuri apar mai devreme. Cand boala Parkinson se dezvolta inainte de varsta de 50 de ani, aceasta este numita boala Parkinson „cu debutul timpuriu”.
Iata cateva semne precoce ale bolii Parkinson:
- Miscare dificila: Poate fi un tremur in maini.
- Coordonare: Un sentiment redus de coordonare si echilibru poate determina oamenii sa renunte la obiectele pe care le detin. Este posibil sa cada mai mult.
- Mers: Pozitia persoanei se poate schimba, astfel incat sa se aplece usor inainte, ca si cum s-ar grabi. De asemenea, pacientii care incep sa sufere de aceasta afectiune, pot dezvolta un mers de amestecare.
- Expresia faciala: aceasta poate deveni fixa, datorita modificarilor nervilor care controleaza muschii faciali.
- Voce: Este posibil sa existe un tremur in voce sau persoana poate vorbi mai bland decat inainte.
- Scrisul de mana: acest lucru poate deveni mai inghesuit si mai mic.
- Simtul mirosului: pierderea simtului mirosului poate fi un semn precoce.
- Probleme cu somnul: acestea sunt o caracteristica a Parkinson si pot fi un semn precoce. Picioarele nelinistite pot contribui la acest lucru.
- schimbari de dispozitie, inclusiv depresie.
- dificultate de mestecat si de inghitire.
- probleme cu urinarea.
- constipatie.
- probleme ale pielii.
- probleme de somn.
- Importanta recunoasterii simptomelor precoce
Multi oameni cred ca semnele precoce ale Parkinson sunt semne normale ale imbatranirii. Din acest motiv, este posibil sa nu caute ajutor.
Cu toate acestea, tratamentul este mai probabil sa fie eficient daca o persoana o ia devreme la dezvoltarea bolii Parkinson. Din acest motiv, este important sa obtineti un diagnostic precoce, daca este posibil. Daca tratamentul nu incepe pana cand persoana nu are simptome clare, acesta nu va fi la fel de eficient.
Ei bine, in ceea ce priveste persoanele invarsta care se confrunta cu aceasta afectiune, fie ea intr-un stadiu incipient sau intr-un stadiu mai avansat, si care trebuie sa urmeze un tratament, precizam faptul ca trebuie sa aiba pe cineva alaturi, care sa le administreze medicamentele, care sa ii ingrijeasca, care sa le prepare mancarea, etc.
Din pacate insa, exista batranei care se confrunta cu boala Parkinson si care nu au copiii sau nepotii aproape, insa vestea buna pentru ei este ca pot fi cazati in camine batrani private, acolo unde personalul le va administra medicamentele conform indicatiilor medicului.
In plus, cei care se confrunta cu boala Parkinson si nu numai, in momentul in care ajung sa isi petreaca ultima perioada a vietii intr-un camin de batrani, se pot bucura de conditii de trai foarte bune. Acestia primesc cele trei mese principale ale zilei, au mereu parte de imbracaminte curata, au lenjerie de pat curata, si tot ceea ce este necesar pentru o igiena corespunzatoare.
In schimb, la camin, acestia pot avea parte de unul sau mai multi colegi de camera, astfel ca vor scapa de singuratate, despre care se stie ca este cea mai grea povara a batranetii.
Concluzie
Boala Parkinson este o afectiune pe tot parcursul vietii care implica modificari neurologice in organism. Aceste schimbari pot ingreuna functionarea unei persoane in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, medicamente si alte tipuri de terapie sunt disponibile pentru tratarea bolii Parkinson si reducerea simptomelor, insa pacientii au nevoie de cineva drag alaturi, care sa ii ajute oferindu-le hrana si medicamente. Tocmai de aceea, cei care sunt singuri si sufera de aceasta boala, pot alege sa isi petreaca tot restul zilelor in camine batrani private.