Ingrediente:
Aluatul:
- 400 g faina,
- 150 g unt sau margarina,
- 200 ml smintina,
- coaja si zeama de la 1/2 lamiie,
- o lingurita praf de copt,
- un galbenus,
- un ou intreg,
- 50 g zahar,
- un virf de lingurita sare fina,
- o lingura gris.
Umplutura:
- 1 kg mere,
- 150 g zahar,
- 50 g gris.
Mod de preparare:
Intr-un castron, se freaca grasimea moale cu zaharul, se adaug galbenusul si oul intreg, coaja rasa si zeama de lamiie, smintina si, la urma, faina amestecata neaparat cu praful de copt; se amesteca bine fara sa se framinte. Aluatul se tine la rece, pina cind se pregateste umplutura. Merele curatate de coaja se rad prin razatoarea cu gauri mari, apoi se amesteca cu grisul sau pesmetul si cu scortisoara. Aluatul se imparte in doua. Jumatate se intinde in foaiede marimea unei tavi mari de cca 26/40 cm si se asaza pe tava. Se presara cu gris, apoi se asaza merele rase in strat uniform si acestea se presara cu zaharul, dupa gust. Cealalta jumatate de aluat se intinde in foaie, la fel, furculita. Pentru decor, se traseaza dire superficiale cu dosul furculitei, pe diagonala (pornind din colturile opuse). Se coace la foc mijlociu, 30-40 minute, in cuptorul dinainte incalzit. Placinta se lasa sa se raceasca in tava, apoi se pudreaza cu zahar si se taie in bucati.
1 comment
e foarte buna
Comments are closed.