Ingrediente:
Foile se coc separat.
Umplutura:
- 1 1/4 – 1 1/2 kg mere,
- 50-100 g zahar,
- 30-50 g unt sau untdelemn,
- 1/2 lingurita scortisoara macinata.
Mod de preparare:
Merele, curatate de coaja si rase prin razatoarea cu gauri mari sau taiate in felii subtiri, se pun intr-o cratita emailata de cca 3 l, se presara cu zahar dupa gust, apoi se adauga untul, scortisoara si se lasa la foc mic, acoperite (nu direct pe flacara), sa-si lase zeama si sa se moaie (apa nu se pune deloc), amestecind din cind in cind in cratita ca sa nu se prinda. Dupa 10 minute, cratita se descopera ca sa se evapore apa. Merele nu trebuie sa se terciuiasca si nici zeama sa fie secata ca la marmelada. Dupa ce s-au tinut la rece, merele se distribuie uniform pe foaia de placinta coapta, apoi se acopera cu a doua foaie. Placinta se pudreaza cu zahar si se taie in patrate.