Ingrediente:
Aluatul:
- 350 g faina,
- 150 g zahar,
- 100 ml lapte,
- un ou,
- 20 g drojdie,
- un virf de lingurita sare,
- coaja de lamiie.
Fructe:
- 1 kg prune, visine, caise, mere sau piersici,
- 50 g gris sau pesmet,
- 1/2 lingurita scortisoara macinata sau un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare:
Intr-un lighenas, se freaca drojdia cu zaharul pina cind se lichefiaza, apoi se adauga untul moale, oul intreg, laptele caldut, sarea, coaja de lamiie si, la urma, faina. Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framinta cu mina 5-6 minute si se lasa sa creasca pina cind isi dubleaza volumul; dupa aceea, se intinde in foaie, potrivita pentru o tava mare de cca 26/44 cm. Ca sa se ridice mai usor de pe masa, aluatul se intinde in foaie de cca 1 cm grosime, se presara cu putina grasime si i se aduc laturile mai inguste una peste alta , ca si cum s-ar impaturi in trei. Apoi, se introduc palmele, de o parte si de alta, sub aluat care, astfel, se ridica si se asaza exact la mijlocul tavii, pe latime; se indreapta laturile care au fost indoite si foaia se itinde cu mina, ca sa acopere toata tava. Foaia se presara cu o lingura cu virf de gris si apoi se asaza fructele curatate si amestecate cu grisul sau pesmetul. Crema cu smintina se desarta peste fructe, in mai multe gramezi, care, apoi, se niveleaza cu lopatica din plastic. Tava se introduce in cuptorul dinainte incalzit la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute; dupa aceea, focul, se reduce, ca sa nu se rumeneasca crema prea mult. Dupa ce s-a racit in tava, placinta se pudreaza cu zahar cu vanilie si se taie in bucati.