Preparare: cca. 50 minute
Racire: cca. 60 minute
Coacere: cca. 40 minute
cca. 360 kcal/portie
Ingrediente (pentru cca. 12 persoane):
Pentru blat:
- 150 g unt,
- 75 g zahar,
- 300 g faina,
- 1 galbenus,
- 3 linguri suc de lamaie.
Pentru crema:
- 400 ml lapte,
- 50 g zahar,
- 5 galbenusuri,
- 50 g amidon,
- 2 lamai intregi si mari.
Pentru bezea:
- 5 albusuri de ou,
- 100 g zahar,
- 50 g zahar pudra.
Forma pentru torturi: 28 cm.
Mod de preparare:
Blatul:
Taiati untul rece in cubulete si amestecati-l cu zaharul, faina, galbenusul si zeama de lamaie; framantati bine. Puneti coca astfel obtinuta intr-o folie de aluminiu si puneti-o la frigider pentru cca. 60 de minute. Incalziti cuptorul la 180°C si intindeti coca in forma. Partea de sus trebuie sa acopere marginea formei. Intepati coca de cateva ori cu o furculita. Puneti forma in cuptor pentru 25 – 30 de minute.
Crema:
Intre timp, amestecati la foc mic,laptele cu zaharul si lasati-l sa fiarba molcom. Amestecati galbenusurile, amidonul si 2 linguri din laptele cu zahar. Adaugati acest amestec peste laptele cu zahar si lasati-l sa dea cateva clocote. Spalati lamaile cu apa fierbinte, dati-le pe razatoare si apoi stoarceti-le bine. Adaugati peste crema de lapte coaja rasa si sucul celor 2 lamai, amestecati si lasati apoi crema sa se raceasca putin.
Bezeaua:
Bateti bine albusurile de ou. Adaugati putin cate putin zaharul si bateti in continuare. Adaugati zaharul pudra. Amestecati 1/3 din bezea cu crema de lamaie calduta.
Finisare:
Adaugati peste blatul scos din cuptor,crema de lamaie si bezea, care trebuie sa fie calda si neteziti bine crema; adaugati si restul de bezea. Puteti sa-i dati diverse forme cu ajutorul unei linguri. Introduceti placinta astfel obtinuta in cuptorul incins la 180°C si lasati la copt cca. 10 minute. Eventual, o mai puteti lasa in cuptor pana ce bezeaua devine auriu-maronie.