Ingrediente (pentru 4 portii):
- ½ cubulet de drojdie (21g),
- 150 ml lapte caldut,
- 1 varf de cutit de zahar,
- 300g faina,
- ½ lingurita de sare,
- 1,5 kg ceapa,
- 150g sunca afumata,
- 400 ml smantana,
- 3 oua,
- piper,
- nucsoara macinata.
Mod de preparare:
Sfaramati bucatica de drojdie si amestecati-o cu laptele caldut apoi presarati si zaharul. Incorporati si faina, sarea si framantati bine cu mixerul pana se omogenizeaza totul. Acoperiti vasul in care ati obtinut coca cu un servet curat de bucatarie si lasati-o la dospit, intr-un loc cald, timp de 45 minute. Intre timp, curatati ceapa pentru umplutura si taiat-o in solzisori subtiri. Taiati fin sunca, prajiti-o intr-un ceaun pana se rumeneste, apoi luati-o de pe foc. Caliti ceapa in sosul ramas, apoi lasati-o sa se raceasca. Frecati bine smantana cu ouale, ½ lingurita de sare, cu piper si cu nucusoara si adaugati acest amestec peste ceapa calita cu sunca. Mai framantati inca o data coca dospita , apoi intindeti intreaga cantitate pe o tava unsa in prealabil cu grasime si aranjati-o uniform spre marginile tavii, ca sa nu se arda. Presarati umplutura cu ceapa pe deasupra si dati prajitura la cuptor pe gratarul din mijloc pentru aprox. 35 minute. Ca ornament puteti folosi fire de ceapa ciori, spalate si taiate marunt inainte de a fi asezate pe fiecare bucata de placinta.