Ingrediente (pentru 10 portii):
- 2,3 – 2,5kg fileuri intregi de peste proaspat, curatat, spalat si sters bine cu prosop de hartie,
- 50g unt moale,
- 3 catei de usturoi pisat,
- 1 lamaie suc si coaja,
- 1 lingurita pudra de ghimber,
- 2 linguri scortisoara macinata,
- 2 linguri pesmet proaspat,
- 2 linguri patrunjel tocat,
- 2 lingurite nucsoara macinata,
- 3 linguri mustar cu bobul intreg,
- 2 ramuri marar.
- Pentru sos:
- 500ml smantana,
- 1 lamaie mica, numai sucul.
Mod de preparare:
Despicati pestele pe ambele parti si crestati adanc carnea la distante de aproximativ 2,5 cm. Amestecati intr-un castron untul, usturoiul, coaja de lamaie si ghimbirul. Adaugati scortisoara, pesmetul, patrunjelul, nucsoara si mustarul. Turnati cu lingura amestecul cu unt in crestaturile facute in carne. Ungeti cu putin unt o bucata mare de foile de aluminiu si asezati pe ea pestele. Stropiti carnea cu sucul de lamaie. Asezati deasupra ramuriel de marar. Infasurati pestele in folia de aluminiu si inchideti lejer. Inveliti cu o alta folie, inchizand bine capetele. Asezati pe o tava intinsa de copt si lasati sa se raceasca la frigider 20 de minute. Preincalziti cuptorul la 140 grade. Coaceti pestele in centrul cuptorului aproximativ 14 minute pentru fiecare 500g de peste. Carnea trebuie sa fie suculenta, usor trandafirie in centru si totodata tare la atingere. Scoateti pachetul din cuptor si lasati sa stea 10 minute. Deschideti la cate un capat ambele straturi de folie si cu atentie turnati sosul cu lingura intr-o cratita. Aduceti la punctul de fierbere si inabusiti 2-3 minute. Turnati amestecand, smantana si sucul lamaiei mici in cratita cu sosul de peste si aduceti la punctul de fierbere, amestecand mereu. Lasati sa fiarba mocnit 5 minute apoi asezonati. Despachetati pestele si taiati pielea de la cap si de la capatul cozii. Curatati pestele de piele, apoi intoarceti si indepartati pielea de pe cealalta parte. Ridicati folia dintr-o parte si cu ajutorul unei spatule mari lasati pestele sa alunece pe un platou de servit. Serviti cu sos si orez.