Ingrediente:
Pentru 4 portii
- 75 gr. untisor
- 450 ml supa limpede de peste sau de pui
- 150 ml vin alb sec
- 225 gr. tagliatelle (sunt o varietate de paste, asemanatoare cu macaroanele)
- 40 gr. unt
- 75 gr. prosciutto (sunca de Parma), taiata fasii
- 2 linguri faina
- 300 ml smantana
- sare
- piper negru proaspat macinat
- ulei de masline
- 4 fileuri de peste alb, a cate 175 gr. fiecare
- frunze de untisor pentru ornat
Mod de preparare:
Curatati untisorul, puneti frunzele intr-o sita, spalati-le si lasati-le sa se scurga. Separat spalati coditele, tocati-le grosier si puneti-le intr-o oala, su supa de peste sau pui. Cand incepe sa fiarba, acoperiti oala si lasati supa sa clocoteasca la foc mic timp de 20-25 de minute. Luati oala de pe foc, strecurati supa, aruncati coditele de untisor, adaugati vin peste supa astfel incat sa obtineti 300 ml lichid.
Fierbeti pastele in apa cu sare. Lasati-le sa se scurga si puneti-le deoparte.
Topiti untul intr-o cratita si prajiti sunca, la foc domol, timp de 3 minute, apoi scoateti-o cu o spumiera si puneti-o pe o farfurie. Presarati faina in cratita, amestecati bine si prajiti-o 2 minute. Luati vasul de pe foc si incorporati incet, amestecand continuu, supa in care ati fiert coditele de untisor. Puneti din nou supa la fiert si lasati-o sa clocoteasca 3-5 minute, pana scade suficient, ajugand la consistenta unui sos moale, cremos. Puneti frunzele de untisor si smantana intr-un blender sau in vasul robotului de bucatarie si mixati pana obtineti o compozitie omogena pe care o veti adauga, cu sunca prajita, peste sosul de untisor. Potriviti gustul cu sare si piper, adaugati pestele, amestecati usor si tineti vasul la cald.
Intre timp, ungeti o tigaie cu putin ulei si prajiti fileurile de peste, cate 3-4 minute pe fiecare parte. Transferati pastele cu sos pe un platou, asezati deasupra pestele prajit, ornati cu cateva frunze de untisor si serviti imediat.