Ingrediente:
Perisoarele:
- 250 g piept de pui,
- 50 g orez,
- 50 g ceapa,
- 3 linguri untdelemn,
- 2 linguri apa rece,
- un ou,
- 25 g faina,
- piper,
- marar,
- patrunjel,
- sare.
Sosul:
- 50 g untdelemn,
- 1/4 l apa,
- 1/2 l suc de rosii,
- ceapa rasa fin o lingurita,
- 25 g faina,
- marar,
- telina,
- sare.
Mod de preparare:
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si franzela. La tocatura se adauga oul intreg sau albusurile, faina, 1/2 lingurita sare fina, un virf de cutit de piper, o lingurita cu virf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine. Intr-o cratita de 2 l, se caleste ceapa cu 3 linguri de untdelemn sau alta grasime, la foc mic, numai un minut si se stinge imediat cu 1/2 l apa. Cind clocoteste apa, se ia cu lingurita din compozitie o cantitate cam cit o nuca; in palma udata cu apa rece i se da forma rotunda si se pune direct in apa. Grasimea se infierbinta cu ceapa, un minut, la foc mic si, imediat, se stinge cu sucul de rosii si apa. Cind clocoteste lichidul, se adauga perisoarele. Se fierb 30-40 minute, intorcindu-se in lichid. Se incearca una, pentru a verifica daca sint fierte si la mijloc. Cind sint bine fierte, se completeaza lichidul cu suc de rosii sau cu apa rece, ca sa nu se formeze cocoloase, apoi se amesteca in sos; se lasa sa fiarba citeva clocote. Daca este prea gros, sosul se dilueaza putin, ca sa aiba consistenta unei smintini subtiri. Se potriveste gustul cu sare, iar pentru aroma se adauga frunze de marar sau patrunjel si frunze de telina, taiate marunt. Perisoarele se servesc simple sau cu piure de cartofi, sau cu garnitura de orez.