Ingrediente:
Perisoarele:
- 250 g piept pui,
- 50 g orez,
- 50 g ceapa,
- 3 linguri untdelemn,
- 2 linguri apa rece,
- un ou,
- 25 g faina,
- piper,
- marar,
- patrunjel,
- sare.
Sosul:
- 50 g untdelemn,
- 1/4 l apa,
- 1/2 l suc de rosii,
- ceapa rasa fin,
- 25 g faina,
- marar,
- patrunjel,
- telina,
- sare.
Mod de preparare:
Intr-o cratita, se infierbinta untdelemnul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un virf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa. Cind clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa. Se lasa sa fiarba 40-50 minute. Cind toate sint fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba citeva clocote, ca sa se lege. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smintini subtiri. Cratita se ia de pe foc, mincarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamiie sau cu citeva picaturi de otet. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar. Mincarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi. Smintina se adauga la masa.