Ingrediente:
- 3kg gutui,
- ½ kg mere,
- zahar.
Mod de preparare:
Se aleg gutui bine coapte. Se spala, se taie in patru, se inlatura casuta cu samburi si se aseaza intr-un vas cu apa cat sa le acopere. Pentru ca pasta sa aiba o culoare mai frumoasa se adauga si cateva mere rosii, taiate tot in sferturi si curatate de seminte. Se pune vasul la fiert, la foc potrivit, pana fructele se inmoaie bine. Cand sunt fierte, se scurg de zeama, se cantaresc si apoi se trec prin sita, apasand bine cu o lingura de lemn pana ce nu mai raman decat pielitele. Piureul obtinut se pune intr-un vas impreuna cu o cantitate egala de zahar. Se fierbe, la foc potrivit, pana cand se leaga bine si se obtine o pasta mai tare ca marmelada. Pentru a verifica daca este gata, se ia o lingura din pasta si, daca ramane pe lingura si nu curge, pasta este gata. Se ia de pe foc si se rastoarna pasta intr-o tava. Se intinde uniform cu un cutit inmuiat in apa rece si se acopera cu un tifon. Se lasa la uscat doua trei zile, apoi se poate taia in bucati mai mici care se intorc pe cealalta parte ca sa se usuce bine. Cand s-au uscat, se trec prin zahar tos si se depoziteaza in cutii de lemn sau carton, in straturi despartite prin hartie alba. La fel se poate prepara pasta din prune, piersici si caise.