Ingrediente:
- 750gr. branza de vaci,
- 100gr. unt,
- 200ml smantana groasa,
- 50gr. gris,
- 30g faina,
- 200g zahar,
- 5 oua,
- ½ lingurita de sare,
- 50-100g stafide,
- 30ml rom,
- coaja de lamaie.
Mod de preparare:
Branza se omogenizeaza ca o crema, cu galbenusurile, adaugandu-se untul moale, smantana, sarea, grisul, faina, coaja de lamaie, stafidele betivite in rom. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si romul ramas batandu-se spuma in continuare, pana cand se intareste din nou, apoi se desarta peste branza, amestecand usor cu telul prin rasturnarea lor dar nu prea mult. Intr-o cratita de 3l ( sau tava smaltuita mai mica cu marginea mai inalta) sau 2 forme rotunde(cratite de 11/2Kg) unse cu unt sau margarina solida, se pune o foaie de aluat de cozonac cu grosimea de 2cm. Pe margine se aseaza o cununa impletita din 4 suluri cu grosimea unui creion sau 2 suluri cu grosimea de 2 creioane se impletesc si se preseaza pe pereti cratitei. Se aseaza branza in mijloc si se face un gratar din suluri de aluat de 5-6 mm grosime, asezate la o distanta de 3cm. Deasupra se ung cu un ou pentru aspect.