Folosirea pallet-racking-ului nu este nicidecum de aparitie noua, dar a fost prima data inceputa de catre companiile implicate in depozitarea si transportul anumitor bunuri, in logistica, distributie si in sectoarele de warehousing, de cativa ani.
Pentru a intelege ce reprezinta acest tip de stocare si de ce este acesta crucial pentru aceste sectoare, trebuie sa luam in considerare 2 factori. Acestia includ calea pe care produsele sunt transportate si livrate la nivel global, precum si faptul ca spatiul din depozite este de cele mai multe ori limitat, iar preturile pentru inchiriere sunt si ele destul de mari.
Dezvoltarea paletilor.
Desigur, sistemele de pallet-racking (rafturi metalice de paleti) sunt bazate pe design-ul paletului insusi si au evoluat o data cu implementarea placilor din lemn ca baza pentru marfurile de cargo, inca de la inceputul anilor ’20.
Aceasta baza din lemn a constituit baza de start a paletilor si a fost introdusa din motive de protectie a cargo-ului, pentru optimizarile capacitatilor de stocare si usurinta transportului. In mod natural, toate acestea au progresat in decursul anilor, prin schimbarea sau adaugarea diferitor materiale si design-uri folosite in procesul de manufactura al acestor structuri de stocare.
Design-urile au evoluat intr-atat, incat acum permit o functionalitate optima chiar si in timpul miscarii paletilor si continutului acestora, reducand timpul de lucru si costurile.
Inca de la aparitia paletului, nevoia de un transport mai sigur si mai protejat, a captat atentia industriilor sau companiilor interesate in acest sens. In acest timp s-au dezvoltat anumite sisteme de pallet racking iar paletii in sine au fost optimizati pentru a permite o capacitate mai mare de depozitare, in vederea reducerii costurilor.
Daca observam sistemele de pallet racking disponibile sau care se folosesc pe scara larga astazi, putem nota faptul ca poate deveni sau este destul de tehnic modul de abordare sau de descifrare al caracteristicilor acestora, din punct de vedere al design-ului sau din perspectiva implementarii.
Configuratia sistemului de racking ales pentru a stoca paletii va fi determinata intotdeauna de un numar de factori ce includ accesul propriu zis la stocare, spatiul disponibil de stocare (in termeni de spatiu de baza si inaltime), tipul de rotatie, greutatea, etc.
Toti acesti factori sunt foarte importanti si sunt luati in seama atunci cand trebuie sa determinam ce fel de sistem ni se potriveste cel mai bine. Totusi, cel mai folosit sistem, care se potriveste in majoritatea cazurilor este sistemul selectiv de pallet racking.
Lasand la o parte tehnicalitatile si jargonul specific, putem spune ca acest sistem de racking este construit si montat in asa fel pentru a permite transferul greutatii paletilor la coloanele acestuia.
Aceasta greutate, este preluata si suportata mai departe de scheletul raftului in sine ajutand la stabilitatea intregului sistem.
Toate aceste sisteme evolueaza de la an la an si probabil ca ne vom intalni si cu alte materiale ce se vor folosi in viitor la productia lor.
Sistemul de rafturi din depozit, devine din ce in ce mai depasit, iar pentru o utilizare mai eficienta a spatiilor, pentru reducerea costurilor alocate chiriei acestor spatii, trebuie folosite sisteme de depozitare cu rafturi moderne si durabile, concepute sa sustina marfurile, ocupand un loc cat mai mic de depozitare.