Traditia spune ca ouale pentru Paste se vopsesc numai in culoarea rosie, care simbolizeaza sangele Mantuitorului Iisus Hristos. Se aleg pentru vopsit ouale mari, avand coaja cat mai neteda, fara asperitati. Inainte de a fi vopsite, ouale se spala cu grija in apa rece, apoi se fierb intr-un vas cu apa in care se adauga si putina sare.
Se lasa la fiert timp de 10-15 minute, in functie de cat de tari vrem sa iasa. Totusi, nu se vor fierbe prea mult, pentru a nu se crapa coaja. Intre timp, in alt vas cu apa pus la fiert, se dizolva vopseaua pentru oua, adaugand si o lingura de otet.
Cand ouale sunt fierte suficient, se scot cu ajutorul unei spumiere si se cufunda in vasul cu vopsea. Se lasa timp de aproximativ 10 minute, dupa care se scot si se sterg bine cu o foaie de hartie alba sau o coala de sugativa, pana se usuca pe toate partile, ca sa nu ramana pete pe suprafata lor. Dupa ce se mai racesc, se ung peste tot cu o bucatica de slanina (sau cu o mica pensula inmuiata in ulei) apoi se lustruiesc cu o carpa moale, curata, pentru a le da stralucire.