La tara, in unele zone, s-a pastrat obiceiul de a impodobi ouale rosii cu diverse desene, mai mult sau mai putin complicate. Asa apar ouale incondeiate sau, cum se spune in Bucovina, regiune istorica in care aceasta traditie este ridicata la rangul de arta, inchistrite. Pentru inchistrirea oualor, se foloseste un instrument numit chisita, confectionat dintr-o bucatica de lemn ca o lopetica, avand la unul dintre capete un tub din tabla subtire, prin care este introdus un fir de par din coada de cal.
Chisita se inmoaie in ceara topita, dupa care se deseneaza, cu ajutorul ei, pe coaja oualor, modelele dorite. Dupa ce s-a terminat desenul, ouale se cufunda in vasul cu vopsea, se lasa vreo 10 minute, apoi se scot, se lasa pana se usuca, moment in care se sterge ceara de pe ele.
Pe portiunile in care fusese ceara, coaja va ramane alba. Gospodinele mai experimentate repeta operatiunea de mai multe ori, folosind vopseluri de culori diferite, pentru a obtine desene de o mare complexitate si frumusete.