Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 1 bucata muschi de vita (circa 1,5kg),
- 1 kg morcovi,
- 600g ceapa.
- Pentru marinata:
- 2 morcovi,
- 1 ceapa,
- ½ legatura patrunjel,
- 250ml vin alb,
- 1 lingurita de condimente diferite (chimen, piper, cuisoare, ienibahar – pisat fin).
Pentru fierbere:
- 2 lingurite delicat,
- 500ml vin alb,
- 70ml coniac,
- 70g unt,
- 3 linguri ulei,
- 1 legatura patrunjel,
- foi de dafin,
- 1 crenguta cimbru,
- 1 lingurita zahar,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Intr-un castronel, amestecati condimentele fin pisate: chimen, cuisoare, piper (alb si negru), enibahar, sare. Cu ele, tapetati bine bucata de carne pe care o puneti intr-o cratita adanca. Stropiti-o cu 250ml vin. Curatati o ceapa si 2 morcovi, pe care ii taiati rondele. Impreuna cu un buchet de patrunjel, puneti-le in cratita cu carne. Lasati totul sa se marineze pana a doua zi, intorcand carnea de 2-3 ori. A doua zi, scurgeti bine carnea, folosind si o hartie absorbanta. Incalziti 30g unt cu 3 linguri ulei si la foc potrivit, rumeniti carnea pe toate partile. Puneti muschiul de vita intr-o alta cratita si stropiti-l cu coniacul incalzit. Adaugati patrunjelul, cimbru, 2-3 cuisoare si cateva frunze de dafin. Sarati si piperati moderat. Turnati vinul alb (500ml) si cele 2 tablete de bulion dizolvate in 75ml apa. Puneti-l la fiert si inlaturati spuma pana cand bulionul ramane limpede. Acoperiti si lasati sa fiarba, la foc mic, circa 3 ore si jumatate. Curatati morcovii si ceapa. Puneti-le in 2 cratiti, turnati in fiecare 200ml bulion de la friptura, completati cu apa, astfel ca legumele sa fie complet acoperite, adaugati putin zahar si restul de unt si lasati-le sa fiarba pana se evapora aproape tot lichidul. Dupa ce carnea s-a fiert, scurgeti-o de bulion, pe care il strecurati si il puneti intr-o sosiera. Serviti muschiul si legumele calde.