Ingrediente:
- 1kg. carne de vita de la ceafa,
- 200gr. grasime de porc sau de vita,
- 15gr. bicarbonat de sodiu,
- 1.5gr. silitra (salpetru),
- 2gr. praf de cimbru (facultativ),
- 3-4 dinti de usturoi,
- 5 gr. ardei iute,
- 5 gr. piper negru macinat,
- 2 gr. piper alb macinat,
- 1/2 de ceasca zeama de oase,
- 7-8 gr. sare,
- 1gr. de zahar.
Mod de preparare:
Carnea si grasimea se curata, se spala, se taie in bucati, se toaca cu masina si se amesteca cu usturoiul cojit si pisat si cu praful de ardei iute si cu praful de cimbru. Carnea se pastreaza la rece 24 de ore pentru fragezire. Aceasta compozitie se toaca din nou cu masina cu sita deasa. In zeama de oase adaugam silitra, zaharul, sarea si bicarbonatul si se amesteca pina la dizolvare. Aceasta solutie se toarna peste carne si se framinta bine. Compozitia obtinuta se trece prin masina cu pilnie, obtinindu-se mititei.(in lipsa masinei cu pilnie se formeaza mititeii manual). Mititeii se frig pe gratarul incins. Se intorc mereu in timpul frigarii(se pot praji si in tigaie cu putin ulei).
Servire:
Preparatul se serveste pe platou cu garnitura de cartofi prajiti.