Ingrediente:
- 2-3 vinete de cca 1/4 kg fiecare,
- o ceapa,
- 2 ardei grasi,
- 1/2 kg rosii,
- 60 ml untdelemn,
- 3-5 catei de usturoi,
- patrunjel,
- sare.
Mod de preparare:
Se aleg vinete de marime mijlocie, de culoare neagra-violacee, lucioase si pufoase. Vinetele spalate, necuratate de coaja, se taie in bucati mici. Se pun intr-un castron, se presara cu o lingurita de sare fina, se amesteca bine si se lasa 30 minute ca sarea, prin topirea ei, sa extraga zeama amara din ele. Daca se pune sare mai multa si se tin mai mult timp cu sare, vinetele se intaresc si fierb greu. Se spala apoi in doua ape reci, si se storc bine in pumni. Ceapa taiata in felii subtiri, se caleste 2-3 minute, in tot untdelemnul, amestecind mereu la foc mic; apoi se adauga ardeii taiati in felii subtiri, vinetele, rosiile taiate cu felii de 2 cm grosime si 3-4 linguri cu apa. Se presara o lingurita rasa cu sare si se amesteca bine, ca toate ingredientele sa fie repartizate uniform in cratita. Se dau la cuptor, acoperite, lasindu-le sa fiarba circa 30 minute, la foc mijlociu, pina cind se moaie toate si se formeaza sosul. Nu se mai amesteca, doar se misca putin cratita, ca
toate ingredientele sa ramina intregi. Cind mincarea este gata, se adauga usturoiul taiat marunt, potrivindu-i-se gustul cu sare si se prepara cu patrunjel. Se serveste calda, ca garnitura, la fripturi de vitel, vita, porc, pasare, sau rece ca fel intii.