Ingrediente:
- 3-4 fire de praz,
- 4-5 linguri untdelemn,
- 1/2 kg rosii sau 1/4 l suc de rosii,
- 25 g zahar,
- o foaie de dafin,
- sare,
- patrunjel taiat marunt,
- piper boabe.
Mod de preparare:
Bulbul prazului, pina la frunzele verzi, se taie in bucati de cca 3 cm care se vor pune intr-o cratita de cca 2 l, cu tot untdelemnul; se presara cu o lingurita rasa de sare si se inabusa la foc mic 6-7 minute, acoperite. Apoi se adauga rosiile taiate in felii mai groase sau sucul de rosii sau o lingura cu pasta diluata cu 1/4 l apa, 2-3 felii de lamiie, vinul, foaia de dafin, 10 boabe de piper sau un virf de cutit cu piper macinat si patrunjel. Zaharul se caramelizeaza pina cind face putina spuma, se stinge cu 2-3 linguri cu apa fierbinte, lasindu-se pe foc pina cind se topeste, apoi se adauga sos. Se amesteca toate, se da cratita descoperita la cuptor, unde se lasa circa 30 minute, la foc mijlociu. Faina nu se pune, deoarece sosul nu trebuie sa fie prea gros, nici in cantitate prea mare. Cind este gata, se adauga putina sare, daca este necesar. Se serveste ca atare, ca fel doi, sau cu chiftele, fripturi de porc, vitel, vita sau pasare, sau rece ca fel intii.