Ingrediente:
- 500-700 g legume: dovlecei, cartofi, morcovi, gulii, conopida, spanac etc.,
- 25 g faina,
- 30 g unt sau untdelemn,
- 100 ml smantana sau iaurt,
- un galbenus,
- sare,
- zeama de lamiie,
- frunze de patrunjel,
- marar,
- telina.
Mod de preparare:
Legumele, curatate si apoi cintarite, se fierb in apa clocotita (numai cit sa le cuprinda), impreuna cu o 1/2 lingurita de sare. Legumele frunzoase ca: spanacul, salata, urzicile, care scad mult (eliminind apa), se fierb in mai putina apa clocotita (cca 1/4 l). Cind sint fierte, apa trebuie sa fie scazuta sub nivelul legumelor cu cca 2 cm. Nu se scurge apa. Faina se freaca cu putina apa rece, desertindu-se in mincare, cu care se amesteca, lasind sa fiarba citeva clocote ca sa se lege sosul. Se poate pune o lingurita cu virf de “Vegeta” care si sareaza si-i da un gust foarte bun. Se ia cratita de pe foc si mincarea se drege imediat cu smintina sau iaurtul au fost frecate, in prealabil, cu galbenusul, potrivindu-se apoi gustul cu sare si zeama sau sare de lamiie. Deasupra se pun bucatele de unt sau untdelemn si verdeata taiata marunt, dupa preferinta.