Ingrediente:
- 1/2 kg bame tinere,
- o ceapa de marime mijlocie (50 g),
- 4 – 5 linguri untdelemn (50 – 60 ml),
- 1/4 l suc de rosii,
- 50ml vin,
- patrunjel sau marar,
- piper,
- sare.
Mod de preparare:
De la bame se consuma pastaile care au o forma speciala, scurta (3-4 cm) si bombata. Bamele sint bune pentru gatit numai cind sint tinere, cu pastaia frageda; cele batrine au invelisul tare (fibros, cu multa celuloza). Cind se fierb, coaja lor elimina un suc cleios, mucilaginos; cele tinere, mai putin. Pentru a inlatura acest neajuns, 1 kg de bame se fierbe numai 5 minute in 1/2 l apa clocotita cu 1/2 l bors sau in 1 l apa, cu 50 ml otet si o lingurita rasa de sare. Se iau de pe foc, se lasa in apa acoperite inca 15-20 minute, se limpezesc in mai multe ape reci, pina cind se curata de substanta mucilaginoasa si apoi se pregatesc dupa reteta. Ceapa, taiata marunt, se caleste intr-o cratita, un minut, in tot untdelemnul, la foc mic, amestecindu-se mereu. Totul se stinge cu sucul de rosii, vinul, foaia de dafin, 10 boabe de piper sau un virf de cutit cu piper macinat si 1/2 lingurita cu sare. Se amesteca si cratita se introduce in cuptor, descoperita, unde se lasa 30 minute, ca bamele sa fiarba pina cind se moaie si sa se ridice untdelemnul. Daca sosul scade prea mult, se mai completeaza cu putina apa. Sosul nu se leaga cu faina si nu trebuie sa fie in cantitate prea mare. Se potriveste gustul cu putina sare si se presara cu patrunjel sau marar taiat marunt. Se serveste calda sau rece, ca si mincarea de praz.