Ingrediente:
- 1 kg peste (crap, stiuca, somn, etc.),
- o ceapa mare (100 g),
- 1/2 l suc de rosii,
- 100 ml vin,
- o lamiie,
- 2 foi de dafin,
- 10 boabe de piper sau un virf de lingurita piper macinat,
- sare.
Mod de preparare:
Pestele se prajeste pe jumatate ca plachia de peste. In untdelemnul ramas, se caleste 2-3 minute, la foc mic, ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt. Se stinge cu sucul de rosii si vinul, se adauga 5-6 felii de lamiie, curatata de coaja alba care este amara, bucatile de peste, foile de dafin, piperul si cca 1/4 l apa simpla sau apa in care a fiert capul pestelui; se pot pune si 20-30 masline. Se da la cuptor 20-30 minute, ca sa se formeze sosul. Acesta se va ingrosa suficient cand se va raci, de la faina prin care a fost trecut pestele, inainte de prajire. Cind se scoate din cuptor, marinata se sareaza dupa gust. Se serveste rece ca fel intii. Astfel pregatit, se poate conserva in punga de naylon, la congelator, pina la 6 luni.