Ingrediente:
- 500 g fasole alba uscata,
- 1 ramurica de rozmarin,
- sare,
- 500 g rosii cojite (conserva),
- 3 catei de usturoi,
- 5 linguri de untdelemn,
- 4 fire de salvie uscata,
- piper negru,
- o bucata de carnat afumat sau cabanos taiat bucati (se poate pune si salam de vara, taiat in felii subtiri). (pentru 4-6 portii)
Mod de preparare:
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa veche si
se pune la fiert cu 1 l de apa curata, firul de rozmarin si o jumatate de lingura de sare. Se
fierbe o ora si jumatate, la foc mic. Se strecoara fasolea. Daca rosiile sunt proaspete, se
oparesc, se curata de pielita si se taie in sferturi mici; daca sunt rosii intregi, cojite, din
conserva, se taie in functie de marimea lor (de obicei, sunt lunguiete si mici). Se curata
usturoiul si se taie felii. Ą Se incinge untdelemnul intr-o cratita mare. Se calesc in el
usturoiul si frunzele maruntite de salvie (se gasesc la Plafar). Se adauga rosiile si se calesc
scurt. Se adauga fasolea boabe scursa, se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine cu rosiile. Se
serveste impreuna cu bucatile de carnat, de cabanos sau cu feliile de salam prajite scurt in
foarte putin untdelemn. Cui ii place, poate sa adauge deasupra putin otet.