Ingrediente:
- ½ kg. de urzici,
- o ceasca de ulei,
- 100 g de slanina afumata,
- 1 ceapa,
- 30 g de faina,
- 100 ml. de smintina,
- zeama ori sare de lamiie,
- usturoi,
- marar,
- sare.
Mod de preparare:
Spalati urzicile in citeva ape reci, dupa ce le-ati ales frunza cu frunza. Taiati slanina in cuburi mici si rumeniti-o la foc domol. Luati vasul la o parte, puneti ceapa, lasati 1 minut, dupa care adaugati urzicile si un litru de apa fierbinte. Acoperiti vasul si lasati urzicile sa fiarba. Cind sint gata, scoateti urzicile intr-o strecuratoare, framantati-le cu o lingura de lemn pentru a le pasa foarte bine. Dezlegati faina cu putina apa rece, adaugati apoi acest sos peste urzici, puneti apa in care au fiert, in asa fel incit sa se formeze 500 ml de sos. Lasati mancarea sa clocoteasca, luati vasul la o parte si puneti smintina batuta cu o lingurita de apa rece. Potriviti de sare, acriti dupa gust, aromati cu usturoi tocat si marar verde.
Servire:
Serviti preparatul ca atare sau alaturi de carne, chiftelute, ochiuri.