Ingrediente (pentru 4-6 persoane):
- 1 kg spata de miel fara os,
- 500 g rosii,
- 2 vinete lunguiete,
- 2 cepe,
- 3 catei de usturoi,
- 3 linguri ulei de masline,
- 20 g unt,
- 2 linguri otet alb,
- 100 ml vin alb sec,
- 1 foaie de dafin,
- cateva fire de menta,
- sare,
- piper alb macinat.
Mod de preparare:
Se spala vinetele si se taie bucatele de 1 cm. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie cubulete. Se curata carnea de grasime si fibre si se taie bucati mai mari, iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. Se-ncinge uleiul intr-o cratita mai mare si se prajesc, pe rand, bucatelele de vanata, la foc potrivit, amestecand intruna. Apoi se scot; in cratita se pune untul si se prajesc (la foc iute) bucatile de carne. Se scot si ele si in grasimea ramasa se dunstuiesc ceapa si usturoiul. Se pun inapoi in cratita bucatile de vanata si de carne, se adauga rosiile, otetul, vinul, foaia de dafin, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba – cu capac – circa o ora la foc mic, amestecand din cand in cand si adaugand – daca e nevoie – putina apa. Cand mancarica e aproape gata, se incorporeaza frunzele de menta spalate si taiate marunt, iar cateva se presara deasupra. Se serveste calda, cu salata verde.