Ingrediente:
- 600-700 g cartofi,
- o ceapa,
- 3-4 linguri untdelemn,
- marar,
- patrunjel,
- boia,
- sare,
- piper,
- 1/2 foaie de dafin.
Mod de preparare:
Este o mincare care se executa repede. Ceapa taiata marunt se caleste in tot untdelemnul, intr-o cratita de 1 1/2 l, la foc mic, cu un disc de metal, subtire sub ea peste ochiul de aragaz, amestecind mereu pina cind ii scade apa si devine lucioasa, fara sa se ingalbeneasca; dupa aceea se pune un virf de lingurita cu boia dulce sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei, amestecindu-se numai de 2-3 ori;imediat, se stinge cu 1/4 l apa. Cind clocoteste apa, se adauga cartofii curatati de coaja si taiati in sferturi mici de 2 cm grosime. Se completeaza cu apa atit cit sa-i cuprinda, se sareaza dupa gust si se adauga un virf de cutit cu piper. Se lasa sa fiarba acoperiti circa 20 minute, intorcindu-se in sos, pina cind se moaie, fara sa se zdrobeasca si apa scade cu 1-2 cm sub nivelul lor. Pentru aroma, se adauga patrunjel sau marar taiat marunt, sau din ambele, sau dupa gust si o foaie de dafin. Se mai gusta daca este sarata, deoarece cartofii absorb mai multa sare decit alte legume. Sosul nu trebuie ingrosat cu faina, amidonul din cartofi este suficient ca sa-l lege putin. In cazul cind dorim ca mincarea sa aiba mai mult sos, acesta se poate lega cu o lingurita de faina, frecata cu o lingura de apa rece; se amesteca cu sosul si se lasa sa fiarba citeva clocote. Mincarea se serveste ca atare sau dreasa cu 50-100 ml smintina, batuta bine cu o lingurita de apa rece, imediat ce s-a luat de pe foc. Mincarea de cartofi se serveste ca fel doi, cu diferite salate sau cu muraturi. De asemenea, mincarea de cartofi poate servi drept garnitura la friptura din orice carne, sau la carne fiarta rasol, chiftele, ochiuri, friganele, cirnati etc.