Ingrediente:
- 200 g untdelemn,
- galbenusuri de ou,
- 1-2 lingurite zeama de lamiie sau o lingurita de mustar.
Mod de preparare:
Se obtine prin emulsionarea untdelemnului cu galbenusul de ou in particule foarte mici, prin batere rapida, formind o masa cremoasa. Se poate prepara numai din galbenusuri crude, compozitia fiind mai moale cu aspect unsuros sau din galbenusuri crude si galbenusuri fierte tari, in proportie de un galbenus fiert si unul crud, sau unul fiert si doua galbenusuri crude, obtinindu-se o compozitie mai consistenta.Untdelemnul trebuie tinut la temperatura bucatariei, 2-3 ore, inainte de prepararea maionezei. Chiar de la inceput, se adauga la galbenusuri 1-2 lingurite cu zeama de lamiie care ajuta untdelemnul sa se emulsioneze rapid, evitind astfel taierea (separarea untdelemnului). In loc de zeama de lamiie, se poate pune o lingurita cu mustar, in acelasi scop. Cind maioneza devine prea consistenta, aceasta se stropeste cu o lingurita de apa rece ca sa se moaie si sa se incorporeze mai usor untdelemnul. Pentru un galbenus se pot pune cca 200 ml untdelemn, adaugat cite putin, mai ales la inceput. La sticla se pune un dop, prevazut cu un tub subtire, prin care va curge untdelemnul, numai cit e necesar. Preparatele cu maioneza nu se vor pastra la frigider la o temperatura prea scazuta, deoarece maioneza se va taia.