Ingrediente:b
- 6-8 felii de limba,
- un morcov,
- un patrunjel,
- 1/2 telina,
- o ceapa (toate cca 300 g),
- 50-100 ml suc de rosii,
- 3-4 felii de lamiie,
- 30 masline,
- o foaie de dafin,
- 25 g faina,
- 50-80 ml untdelemn,
- piper,
- cimbru,
- 20 g zahar pentru caramel.
Mod de preparare:
Zarzavatul, ras prin razatoarea cu guri mari, impreuna cu ceapa, se calesc 2 minute, in tot untdelemnul. Totul se stinge cu 1/2 l supa in care a fiert limba sau cu apa, lasindu-le sa fiarba, acoperit, pina cind se moaie bine, apoi se trece prin sita inoxidabila. Faina se freaca cu vinul si sucul de rosii si se adauga in sos, impreuna cu toate ingredientele mentionate, inclusiv cu toate feliile de limba. Daca este nevoie, sosul se dilueaza cu supa, cit sa cuprinda bucatile de limba (cca 600 ml de sos). Zaharul se caramelizeaza (maro deschis) si se stinge cu 2-3 linguri cu apa fierbinte; dupa ce s-a topit, se toarna in sos. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 20 minute, pina cind fierb maslinele si se ridica untdelemnul. Dupa ce s-a racit, se adauga sare, daca maslinele n-au fost sarate suficient. Mincarea se serveste rece, ca fel intii si calda, cu garnitura de macaroane.