Un inel de logodna este un inel care simbolizeaza o promisiunea de a se casatori unul cu altul. Promisiunea de casatorie este legata de predarea acestor inele. Inelele de logodna sunt de obicei realizate din aur, aur alb, argint sau platina, dar se folosesc si otel inoxidabil, carbura de tungsten si titan.
Inventia inelului de logodna se presupune ca se intoarce la Papa Stefan I, care a fost un sustinator al indisolubilitatii casatoriei. Inelul de logodna ar trebui sa fie dat viitoarei sotii de catre viitorul sot pentru a-si consolida angajamentul reciproc de fidelitate. In Evul Mediu timpuriu si in antichitatea romana, inelul de logodna al miresei a servit drept chitanta pentru primirea zestrei.
Pe atunci, se obisnuia sa se poarte un inel de logodna de fier. Traditia de a propune cu un inel de logodna din aur poate fi urmarita pana la o campanie de marketing a celui care ramane cel mai mare producator de diamante. Aici, inelul cu diamant a fost promovat excesiv ca un cadou de logodna, demarand astfel trendul modern. In 1947, copywriterul francez Frances Gerety a scris sloganul „ Un diamant este pentru totdeauna„ ,facand din diamant un simbol al indestructibilitatii iubirii.
20 de ani mai tarziu, in Statele Unite, 80% dintre femeile logodite purtau un inel de aur cu un diamant. Cu toate acestea, prima livrare a unui inel de logodna cu diamant dateaza din vremea cand arhiducele Maximilian I de Habsburg s-a logodit cu Maria von Burgundy in 1477.
Simbolismul inelului de logodna sub forma de cerc, care nu are sfarsit si este menit sa reprezinte o expresie a eternitatii, este de asemenea traditional. Inelele au fost adesea purtate de ambele cupluri logodite in secolul al XX-lea. Acestea au fost mai tarziu folosite si ca verighete.
Odata cu declinul sensului legal al logodnei in societate, traditiile si-au pierdut importanta. In zilele de azi, forma cererilor in casatorie si felul in care sunt purtate aceste inele de logodna variaza de la persoana la persoana. In Europa inca se pastreaza traditia, ca barbatul sa cumpere inelul de logodna. Forma nord-americana a propunerii, in care doar femeii i se da un inel cu o piatra pretioasa de culoare deschisa, adesea un diamant, este acum raspandita. De obicei, partenerii isi aleg verighetele impreuna. Apoi, inelul de logodna fie nu se mai poarta, fie este purtat in continuare.
In Europa, inelul era purtat in mod traditional pe degetul inelar al mainii stangi din momentul logodnei. Acesta simbolizeaza predarea si anuntarea legaturii dintre cuplu si nunta. Acest obicei se intoarce la notiunea antica de Vena Amoris (vena dragostei), despre care se credea ca mergea de la degetul inelar al mainii stangi direct la inima. Statele Unite vinde cele mai multe inele de logodna din lume.
Dupa nunta, exista patru optiuni cu privire la ceea ce se intampla cu inelul de logodna:
- Se schimba inelul de logodna cu verigheta;
- Dupa nunta, inelul de logodna continua sa fie purtat ca verigheta si se schimba de la degetul inelar din stanga la cel drept.
Informatii utile despre aur
Uneori, marca de puritate de pe bijuteriile din aur este inselatoare sau incorecta. De exemplu, capul unui inel poate fi de 14K, in timp ce cea mai mare parte a piesei este de 10K, dar inelul este marcat doar 14K. La Market Square Jewelers, testam cu acid toate piesele noastre pentru a asigura puritatea metalului. Testarea acidului, cunoscuta si sub denumirea de testare a zgarieturilor sau a pietrei de atingere, este o metoda simpla care implica zgarierea unei pietre speciale cu bijuteriile din aur. Acest lucru depune o parte din aur pe piatra de incercare, iar diversi acizi sunt apoi aruncati pe ea. Fiecare acid este formulat pentru a dizolva o anumita puritate a aurului si, astfel, puteti determina cu ce tip de aur aveti de-a face in functie de reactia acestuia la acid.
Pastrarea bijuteriilor de aur in stare buna nu este dificila daca urmati cateva bune practici de baza. Daca purtati o anumita piesa des, va recomandam sa o duceti periodic la un profesionist de bijuterii, astfel incat acesta sa poata verifica uzura si sa caute semne ca o piatra pretioasa s-ar putea desprinde etc.
Cand va curatati bijuteriile de aur, amintiti-va ca lucrati cu un metal moale. Nu folositi abrazivi sau substante chimice dure, deoarece acestea pot zgaria aurul. Solutia de curatare pentru bijuterii etichetata special pentru utilizarea cu bijuterii din aur sau pur si simplu Windex diluat, va spala eficient murdaria si murdaria. Utilizati o periuta de dinti moale pentru a intra in colturi si uscati cu un prosop moale.
Asigurati-va intotdeauna ca piesa este complet uscata inainte de a o depozita. Pentru mai multe informatii despre curatarea bijuteriilor cu pietre pretioase, puteti intreba si specialistii din magazinele de bijuterii.