Stiti cat ste ceasul? Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa aruncati o privire spre ceas si veti afla. Instrumentele de masurare a timpului sunt foarte obisnuite in prezent incat uneori uitam sa ne mai gandim cat de complexe sunt.
In ciuda naturii imateriale si efemere a timpului, oamenii au cautat tot timpul sa gaseasca diverse metode pentru a il masura. Au luat in calcul fazele lunii, ciclul anotimpurilor, succesiunea noapte zi si toate acestea impart timpul care se scurge fara oprire.
Omul a incercat inca din cele mai vechi timpuri sa masoare timpul in unitati mici cu precizii mari. Cand doriti sa vindeti un ceas tot ce trebuie sa faceti este sa tastati cautam ceasuri si veti ramane uimiti cate persoane sunt interesate.
Orologeria este meseria care se ocupa de producerea aparatelor care ne indica timpul, este una din cele mai vechi ocupatii din lume inima unui ceas este mecanismul prin care acesta este controlat.
Mecanismul are rolul de a regla ritmul cu care se elibereaza forta de miscare. Aceasta forta se elibereaza cate putin la intervale prestabilite si asa se masoara intervalele de timp.
Nimeni nu stie cand s-a inventat primul ceas mcanic dar in anul 1500 care de altfel a reprezentat si perioada ceasurilor s-au realizat prima data ceasurile portabile.
Ceasurile de mana sunt inventii mai recente si au aparut spre sfarsitul secolului XIX fiind purtate in special de femei. In timpul primului razboi mondial ofiterii au realizat ca este mult mai practic ca ceasul sa fie purtat la mana si nu in buzunar si astfel a crescut popularitatea ceasului de mana.
In prezent cele mai multe ceasuri sunt electroncie si merg pe baza unor cristale de cuart. Cristalele de cuart au anumite forme si sunt asezate in circuite electronice oferind vibratii cu frecvente constante si actionand precum un pendul ce se misca avand o viteza mare.
Este foarte greu sa se regleze ceasurile cu cuart sau cele mecanice pentru a putea arata tot timpul ora corect.
Prin urmare indiferent de ceasul pe care il purtam acesta va avea si o mica eroare si uneori poate sa o ia inainte sau sa ramana in urma. Sunt si ceasuri cu cuart care in mod periodic se corecteaza singure utilizand semnale primite de la ceasuri atomice.
Reclamele spun ca aceste ceasuri care sunt controlate la distanta cu erori de o secunda o data la un milion de ani.
Daca luam in calcul aceasta prcizie a ceasurilor atomice sau a ceasurilor cu cuart precum si faptul ca mecanismul pentru control al ceasurilor mecanice au fost inventate cu 200 de ani in urma si probabil consideram ca ceasurile au fost uitate.
Pana la urma cine ar alege acum o masina de calcul veche daca are un calculator la dispozitie. Cu toate acestea un ceas care scoate acele ticaituri specifice inca ii fascineaza pe multi.
Anual sunt produse milioane de ceasuri. In ultimii ani s-a constat ca exportul de ceasuri elvetiene a depasit ceasurile electronice.
S-au realizat si alte mecanisme pentru control care au o frecare redusa si sunt mult mai eficiente. Oamenii merg inca la ceasornicari priceputi pentru a isi repara ceasurile mecanice.