Irigarea prin picurare consta, in principiu, intr-o udare lenta a plantelor, picaturile fiind depuse pe suprafata solului, in apropierea plantei. Solul este pregatit cu o serie de tevi si supape pentru a regla presiunea la care apa ajunge la picuratoarele situate in apropierea plantei.
Obiectivul final este de a minimiza dispersia apei prin optimizarea udarii, alimentarea poate fi constanta sau chiar intermitenta, se folosesc tevi speciale in care se introduc picuratoarele. Pe miculmester poti gasi mai multe astfel de plase pentru gradina.
Raspandirea irigarii prin picurare:
Irigarea prin picurare, folosita initial pentru irigarea culturilor pomicole, s-a extins acum la toate tipurile de culturi, de la cele domestice de amatori la cele industriale si intensive.
Accentul tot mai mare pus pe economisirea apei ca produs primar, schimbarile climatice cu veri tot mai calde si mai uscate si limitarea resurselor de apa au dus la dezvoltarea acestui tip de irigatii. Irigarea prin picurare produce nu numai economii de apa, ci si reducerea utilizarii unei cantitati mai mici de forta de munca, obtinandu-se rezultate mai bune de productie.
Evolutia sistemului de irigare prin picurare in timp
Primul sistem de irigare prin picurare a folosit din containere de lut perforate, permitand ca apa sa ude incet culturile. Primul sistem modern de irigare prin picurare a fost dezvoltat in Israel in anii 1930. In anii 1960, in Statele Unite a aparut prima banda de picurare. Linia de picurare este utilizata pe scara larga in irigatii, in special in sistemele de irigare prin picurare. Am vorbit deja aici despre irigarea prin picurare, mai bine cunoscuta sub numele de microirigare.
Picuratoarele sunt introduse in tevi. Fiecare picurator intra apoi intr-o conducta numita linie de picurare, care va iriga solul. Conducta de picurare este o teava neagra. Cea mai comuna are un diametru de 16 centimetri, dar pe piata exista si unele mai mari, de 20-22 centimetri. Se vinde in role de la 50 de metri in sus, iar la fiecare 20, 30, 40, 50, 60 de centimetri este prevazut cu o linie de picurare care este folosita pentru a lasa sa iasa apa pentru a iriga planta.
In jurul liniei de picurare, se creeaza astfel o irigare prin infiltrare a apei pe o suprafata de aproximativ 20×20 centimetri. Cele mai bune produse pentru irigare le gasiti la miculmester.
Care sunt avantajele utilizarii unei linii de picurare?
Pe langa simplificarea muncii, mai avem si economia (considerabila) de apa si limitarea buruienilor. Aproximativ fiecare gaura pierde aproximativ doi pana la patru litri de apa pe ora, optimizand astfel utilizarea acesteia.
Cresterea redusa a buruienilor va economisi timp si efort pentru erbicidare. Linia de picurare si metoda de irigare prin picurare sunt foarte populare in cultivarea gradinilor de legume, dar si pentru irigarea gardurilor vii si a plantelor, deoarece limiteaza la minimum prezenta operatorului, mai ales atunci cand un controler dirijeaza irigarea.
Aceste particularitati au dus la utilizarea lor pe scara larga si in sfera domestica, de fapt, se pare ca in ultimii ani oamenii au folosit linii de picurare chiar si pe terasele lor de acasa!
Cum se cultiva plantele
Cultivarea plantelor poate fi o activitate relaxanta si gratificanta, care poate aduce un plus de verdeata in casa ta sau in gradina ta. In acest articol, vom discuta cateva sfaturi esentiale pentru cultivarea plantelor cu succes.
Inainte de a incepe sa cultivi plante, trebuie sa decizi ce tip de plante iti doresti si care sunt nevoile acestora. Unele plante au nevoie de multa lumina directa, in timp ce altele se pot dezvolta in conditii mai intunecate. De asemenea, unele plante au nevoie de udare frecventa, in timp ce altele prefera solul uscat.
Alegand locatia potrivita pentru a cultiva plantele tale este esential. Fiecare tip de planta are nevoi diferite in ceea ce priveste lumina, umiditatea si temperatura. Asigura-te ca alegi un loc in care planta ta poate primi lumina si umiditatea necesare.
Cand vine vorba de semanat sau transplantat, este important sa respecti instructiunile de pe ambalaj sau sa consulti un specialist in horticultura. Este important sa alegi un vas potrivit, care sa permita plantei tale sa creasca si sa se dezvolte in mod corespunzator. De asemenea, trebuie sa alegi un amestec de pamant potrivit, care sa asigure drenarea si umiditatea necesare.
In ceea ce priveste ingrijirea plantelor, este important sa asiguri udarea regulata, evitand udarea excesiva sau udarea insuficienta. De asemenea, este important sa eviti sa uzi frunzele, deoarece acestea pot deveni infestate cu mucegai. In ceea ce priveste fertilizarea, poti folosi un amestec de ingrasamant pentru plante sau poti face compost din resturi de la gatit si din frunze.
In ceea ce priveste combaterea daunatorilor, trebuie sa fii atent la semnele de atac, precum frunzele muscate sau larvele, si sa aplici tratamente specifice in mod regulat.
In concluzie, cultivarea plantelor poate fi o activitate relaxanta si gratificanta, care poate aduce un plus de verdeata in casa ta sau in gradina ta. Prin respectarea acestor sfaturi, poti cultiva plante sanatoase si frumoase, care vor creste si se vor dezvolta in mod corespunzator.