Au avut nevoie cu adevarat ultimele modele de iPhone de o inaltare? Raspund ele mai bine nevoilor utilizatorilor din intreaga lume? Sunt mai fiabile sau si-au imbunatatit aspectul? Ce ar fi spus Steve Jobs daca ar fi vazut cu proprii lui ochi noile modele de 6 si 6 Plus?
Cu siguranta, acestea sunt doar cateva dintre cele mai des intalnite intrebari ce s-au facut auzite de-a lungul ultimilor doi, trei ani, de la lansarea iPhone 5 incoace. Iar adevarul este ca nu toate au primit un raspuns satisfacator din partea producatorului sau a comunitatii de experti in zona de IT&C. Totusi, este bine sa intelegem cateva aspecte legate de aceste transformari.
Referindu-se la iPhone 5, Apple a spus ca acesta este cel mai bun lucru ce s-a intamplat, de la lansarea iPhone-ului. Astfel stacheta a fost ridicata mai sus, odata cu lansarea acestui noi smartphone. Si intr-adevar, modelul acesta a fost mai subtire, mai usor si…mai inalt decat predecesoarele.
Marimea ecranului conteaza sau nu conteaza?
Cu ochiul liber se observa cum iPhone 5 are un ecran mai mare decat toti predecesorii sai.
Din 2007, Apple a produs toate telefoanele sale cu un display de 3,5 inch (masurat pe diagonala). Insa a sasea generatie de design, Apple a crescut la 4 inch, oferindu-i un o rata de aspect de 16:9 – optima pentru cele mai multe jocuri si pentru filmari de tip widescreen.
Ecranului lui 5, la 1136×640 se bucura de aceeasi solutie Retine, cu o densitate sporita de pixeli 325 pixeli per inch. Totusi, 5-ul a dobandit mai multa saturatie a culorii; astfel imaginile, iconitele, videourile, jocurile si alte elemente de grafica arata mult mai pline de viata. La un display iPhone 6, lucrurile sunt chiar si mai uimitoare.
Insa ecranul mai inalt are si alte beneficii, in special vizibile pe ecranul de home si pentru aplicatii. Asadar, aici incap nu doar patru randuri de iconite (ca la modelele anterioare) ci cinci.
O schimbare extrem de apreciata de catre cei care sunt deranjati de o claustrofobie a iconitelor pe display, daca o putem numi astfel. De asemenea, display-ul mai mare iti permite afisarea unui continut mai mare in browserul de internet (fie ca e vorba de text sau imagini). Acest lucru este extrem de folositor celor care citesc mult, folosesc des emailul s.a. Si aplicatiile au fost updatate pentru a profita la maxim de aceste imbunatatiri.
Greutatea telefonului
Poate inaltimea nu este un factor atat de vizibil pentru unii. Greutatea insa nu poate fi ignorata. iPhone 5 a fost cu 20% mai usor. Si nu numai atat, e mai subtire. Si lucrul acesta nu va trece neobservat (poate decat daca se foloseste o husa sau o carcasa groasa).
Alte aspecte ce ar merita dezbatute in detaliu (daca spatiul ne-ar permite) ar fi cele legate de constructia carcasei, de trecerea la noua mufa de incarcare (lasand in urma varianta cu 30 de pini, camera foto si video, functia de facetime in high definition, viteza internetului, durata de viata a bateriei etc.
In concluzie, putem spune ca Apple investe mult in imbunatatirea serviciilor si produselor sale, iar gama de telefoane iPhone dovedeste asta extrem de bine.