Cu mai mult de un milion de companii certificate ISO, certificarile ISO au permis organizatiilor sa reduca drastic costurile si sa atenueze riscurile.
Incepand de anul trecut, ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) a ajuns la un total de 27.574 de standarde internationale care sunt utilizate in mod activ in 170 de tari.
Va intrebati ce este o certificare ISO? Permiteti-ne sa-l descompunem in detaliu.
Intre timp, cuprinsul este chiar mai jos.
Ce sunt certificarile ISO?
Certificarea ISO implica pur si simplu faptul ca sistemul de management al unei organizatii, procesul de fabricatie, livrarea serviciilor sau procedura de documentare indeplineste standardele si cerintele pentru asigurarea calitatii aprobate de un organism extern acreditat.
Aceste standarde internationale sunt dezvoltate si publicate de ISO, o organizatie internationala independenta, neguvernamentala. Standarde precum ISO 9001 si ISO 14001 sunt dezvoltate pentru a asigura calitatea, siguranta si eficienta produselor, serviciilor si sistemelor. Cu toate acestea, ISO nu certifica si nu elibereaza certificate.
Certificarea este efectuata de organisme de certificare pe care le vom vedea mai tarziu.
Ce inseamna sa fii certificat ISO?
O organizatie certificata ISO este una care a indeplinit cerintele desemnate in ISO 9001 pentru a urma un sistem adecvat de management al calitatii si pentru a identifica domeniile de imbunatatire in cadrul sistemului.
Certificarea ISO este esentiala pentru companiile din diverse industrii, pentru ca o entitate sa raspunda asteptarilor principalelor parti interesate si standardelor globale.
Aceasta sporeste posibilitatile de accesare a sprijinului financiar din partea institutiilor de credit si a potentialilor investitori.
In mod similar, standardele ISO ajuta companiile sa produca bunuri si sa furnizeze servicii relevante prin respectarea noilor standarde de calitate, consecventa si siguranta.
In anumite sectoare, cum ar fi industria auto, certificarea ISO este o cerinta pentru companiile producatoare de a-si vinde produsele si/sau serviciile. Cu noi, poti obtine termene de certificare scurte si implicare minima din partea ta.
Beneficiile certificarii ISOs
Certificarea ISO genereaza mai multe beneficii pentru organizatiile care o detin.
In primul rand, organizatiile pot identifica cine este afectat de operatiunile lor si la ce se asteapta, permitandu-le sa defineasca in mod clar obiectivele si noile oportunitati de afaceri.
Punand clientii pe primul loc, organizatiile se pot asigura ca isi satisfac in mod constant nevoile si ca imbunatatesc satisfactia clientilor. Acest lucru poate imbunatati ratele de retentie a clientilor si achizitia de noi clienti.
In al doilea rand, riscurile asociate cu o organizatie sunt identificate si abordate prompt. Organizatiile lucreaza intr-un mod mai eficient, deoarece toate procesele lor sunt aliniate si intelese de toate partile interesate. Acest lucru creste productivitatea si eficienta, reducand costurile interne.
Nu in ultimul rand, organizatiile respecta, de asemenea, cerintele legale si de reglementare necesare la nivel international.
Cine are nevoie de certificari ISO?
Ei bine, in timp ce certificarea ISO nu este obligatorie pentru ca o companie sa functioneze, organizatiile din anumite industrii pot fi solicitate prin lege sau contractual. Aceste industrii sunt constructii, inginerie, petrol si gaze, productie, asistenta medicala, hoteluri si ospitalitate.
Cele mai populare standarde
- ISO 6VITEZA FILMULUI CAMEREI – Unul dintre cele mai vechi standarde ISO, ISO 6 le-a permis fotografilor sa aleaga filmul potrivit pentru subiectul lor.
- ISO 639CODURILE DE LIMBA – Descrieti limbile intr-un mod acceptat la nivel international cu acest standard.
- ISO 4217CODURILE VALUTARE – Evitati confuzia cand va referiti la valutele mondiale cu acest standard.
- ISO 8601FORMAT DE DATA SI ORA
- ISO 8601 este modalitatea acceptata la nivel international de a reprezenta datele si orele.
- ISO 9660IMAGINI ISO PENTRU FISIERE DE CALCULATOR – Standardul care a activat Compact Discs.
- ISO 13216SCAUNE PENTRU COPII ISOFIX PENTRU AUTOTURISME – Scaune pentru copii ISOFIX pentru masini cu ISO 13216.
- ISO 13485DISPOZITIVE MEDICALE – Gestionati calitatea pe tot parcursul ciclului de viata al unui dispozitiv medical cu ISO 13485.
- FAMILIA ISO 14000MANAGEMENT DE MEDIU – Imbunatatiti-va performanta de mediu cu aceasta familie de standarde.
- ISO/IEC 17025LABORATOARE DE TESTARE SI CALIBRARE – Testarea si calibrarea efectuate folosind metode standard, metode non-standard si metode dezvoltate de laborator.
- ISO 20121EVENIMENTE DURABILE – Gestionati impactul social, economic si de mediu al evenimentului dvs. cu acest standard.
- ISO 22000MANAGEMENTUL SIGURANTEI ALIMENTELOR – Inspira incredere in produsele alimentare cu aceasta familie de standarde.
- ISO 26000RESPONSABILITATE SOCIALA – Ajutati-va organizatia sa functioneze intr-un mod responsabil din punct de vedere social cu acest standard.
- ISO 31000MANAGEMENTUL RISCULUI – Gestionati riscurile care ar putea pune in pericol performanta companiei dvs. cu acest standard ISO.
- ISO 37001SISTEME DE MANAGEMENT ANTI-MITA – Preveniti, detectati si abordati mita.
- ISO 3166CODURILE DE TARA – Evitati confuzia atunci cand va referiti la tari si subdiviziunile acestora cu acest standard.
- ISO 50001MANAGEMENTUL ENERGIEI – Standardul ISO pentru a ajuta organizatiile sa isi gestioneze performanta energetica.
Acestea sunt cele mai comune standarde, insa in realitate ele sunt mult mai multe, vizand un numar considerabil de sisteme si domenii.