Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 kg fileuri de peste alb,
- 2 tulpini de telina taiate bucatele,
- 2 cepe tocate marunt,
- 2 morcovi potriviti,
- taiati felii,
- 3 cesti cu apa,
- 1 lingura patrunjel verde tocat,
- 2 linguri migdale macinate,
- 2 oua batute,
- sare,
- piper,
- pesmet fin alb (sau pasca evreiasca maruntita).
Mod de preparare:
Se pun intr-o oala cu apa pestele, telina, jumatate din ceapa si din morcovi si dupa ce dau in clocot, se lasa sa fiarba la foc mic 30 de minute si apoi se strecoara zeama. Se taie pestele bucati mai mari, se baga in robotul de bucatarie impreuna cu restul de ceapa si cu patrunjelul verde si se marunteste bine. Se adauga migdalele, ouale, sarea, piperul si pesmetul cat sa se lege, se amesteca si se fac 8 galuste rotunde intre palmele infainate. Morcovii ramasi se fierb 10 minute – la foc mic – in zeama de peste, dupa care se scot din oala si se introduc galustele care se fierb foarte incet, cu capac, aproximativ o ora. Se scurg, se aseaza pe un platou si se garnisesc cu rondele de morcov fiert. Zeama se strecoara din nou si se toarna peste galuste, doar putina. Restul se lasa sa se raceasca si dupa ce s-a inchegat, se taie si se serveste langa galustele de peste.