Ingrediente:
- ½ kg. cartofi fainos,
- 2 oua,
- 200 g faina,
- gem,
- pesmet,
- zahar vanilat.
Mod de preparare:
Se pun cartofii sa fiarba cu coaja, dupa ce au fiert se lasa sa se raceasca si se trec prin masina de tocat. In pasta obtinuta se pun ouale, faina si amesteci bine ca sa-ti iasa un aluat potrivit. Intr-o farfurie presari faina si iei cu lingurita putin gem pe care il treci prin faina ca sa se formeze umplutura si sa nu se desfaca la fiert. Iei din aluat compozitie cit sa iti iasa o galusca pe care o modelezi in palme facandu-i o mica adancitura in care se pune gemul, o inchizi, o pui pe un suport presarat cu putina faina, ca sa nu se lipeasca. Se pune apa la fiert si cand clocoteste dai drumul cu grija galustelor sa fiarba. Sint gata fierte, cand s-au ridicat deasupra. In timp ce se fierb galustele, se pregateste pesmetul: intr-o tigaie se pune untul sa se topeasca, apoi pesmetul, si-l lasi sa se rumeneasca in unt, adaugi zaharul vanilat, zahar si eventual putina esenta de rom. Scoti galustele fierte si le treci repede prin pesmet. Le asezi pe un platou si le presari cu zahar pudra.