Ingrediente:
- 4 fripturi de vita, de aproximativ 250 de grame fiecare,
- 2 cesti si jumatate de vin rosu,
- o ceapa taiata in patru,
- 2 linguri de mustar Dijon,
- 2 catei de usturoi zdrobiti,
- sare si piper,
- 4 ciuperci portobello mari,
- ulei de masline pentru uns,
- rozmarin proaspat (optional).
Mod de preparare:
Se taie cu o foarfeca marginea de grasime dimprejurul fiecarei fripturi in trei locuri, astfel incit sa nu se stringa atunci cind este pusa pe gratar. Se face un amestec din vinul rosu, ceapa, mustar, usturoi, sare si piper. Se asaza fripturile pe o farfurie putin adinca si se toarna deasupra marinata. Se acopera si se baga la frigider pentru a se racori timp de doua-trei ore. Se scot fripturile din frigider cu 30 de minute inainte de a va apuca sa le puneti pe gratar, pentru a le lasa sa ajunga la temperatura camerei. Acest lucru este foarte important daca friptura este groasa, pentru ca astfel se va frige mai omogen si nu va fi bine facuta la suprafata si cruda la mijloc. Fripturile se pun cite un minut pe o parte si pe cealalta pe gratar pentru a se absorbi putin din lichidul in exces. Daca friptura are aproximativ 2,5 centimetri grosime, se va lasa pe gratarul incins in prealabil timp de aproximativ patru minute pe fiecare parte. Astfel veti putea sa va dati seama mai bine cind este gata. Daca friptura este mai groasa de 2,5 centimetri, trebuie mutata in partea cea mai putin fierbinte a gratarului, departe de carbunii incinsi. Pentru a verifica daca s-a facut carnea putem apasa. Daca iese lichid, atunci inseamna ca nu este gata inca. Cu o pensula, ungeti ciupercile cu ulei de masline si puneti-le linga fripturi pe gratar tip de cinci minute, intorcindu-le o data. Atunci cind asezati ciupercile pe gratar, puneti in foc putin rozmarin, pentru a aroma usor carnea. Luati carnea de pe gratar si lasati-o deoparte unul-doua minute inainte de a fi servita. Se taie ciupercile felii si se servesc imediat impreuna cu friptura.