Ingrediente:
- 3 dovlecei cu diametrul de 5-6 cm,
- 200 g carne,
- 50 g orez,
- sare,
- piper,
- 1/2 l suc de rosii,
- 100 ml smintina,
- 30 g faina,
- marar,
- cimbru.
Mod de preparare:
Dovleceii se curata subtire de coaja, se taie in jumatati, pe grosime, iar cu rondeaua sau cu lingurita, li se scoate numai miezul cu semintele, lasind marginea cit este de groasa. Jumatatile de dovlecei se umplu cu tacatura (daca mai ramine tocatura, se pot umple 1-2 ardei care se vor fierbe impreuna cu dovleceii) si se asaza in cratita, unele linga altele, orizontal; se toarna peste ele sucul de rosii si circa 1/4 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba 30-40 minute, acoperite, la foc mic; dupa 20 minute se intorc in sos. Cind dovleceii sint fierti (fara sa se terciuiasca), se freaca faina cu 2 linguri de apa recesau suc de rosii si se amesteca in sos, lasindu-l sa fiarba citeva clocote, ca sa se lege. In sos se pun o ramura de cimbru si 2-3 linguri cu untdelemn, potrivindu-se gustul cu sare. Cratita se ia de pe foc si dovleceii se presara cu marar taiat marunt. Se pot servi ca atare sau se dreg cu smintina batuta cu o lingura de apa rece care se amesteca cu sosul fierbinte; smintina se poate adauga la masa. Dovleceii se pot pregati si fara suc de rosii, la fel ca si guliile.