Ingrediente:
- 400 g faina,
- 300 g unt sau jumatate margarina, jumatate unt,
- 150 g zahar pudra,
- 25-30 g cacao cernuta,
- un albus,
- zahar vanilat,
- sare fina.
Mod de preparare:
Untul moale se freaca cu zaharul pudra, zaharul vanilat si un virf de cutit cu sare cca 2 minute, adaugind apoi faina, cu care se amesteca cu lingura, si, apoi, cu mina pina cind se incorporeaza, fara sa se framinte. Se imparte aluatul in doua parti egale. O parte de aluat se amesteca bine cu cacaua, (neaparat cernuta). Ambele jumatati se invelesc separat in foaie de naylon si se tin la rece 30 minute, ca sa se intareasca grasimea. Se asaza, apoi, o jumatate de aluat pe masa sau pe o foaie de naylon, presarata putin cu faina, i se da cu mina forma de dreptunghi, presindu-se cu palma ca sa capete aceeasi grosime peste tot si marginile drepte. Dupa aceea, se intinde cu sucitorul, in lungime de aproximativ 40 cm si grosime de 1 cm. Cu un liniar (asezat deasupra aluatului) se taie marginea sa fie dreapta si, in continuare, se taie 4 sau 5 fisii de cca 1 cm latime (vor avea toate fetele egale, taiate cu liniarul). Cu cealalta jumatate de aluat se va proceda la fel. Pentru domino sint necesare 4 fisii albe si 5 maro cu lungimea egala (sau invers). Aluatul ramas (alb si maro) se suprapune (fara sa se framinte) si se intinde in foaie dreptunghiulara cu lungimea cit a fisiilor (cca 40 cm), latimea de cca 12 cm si grosimea de cca 2 mm. La o margine, pe lungimea acestei foi, se vor aseza, una linga alta, trei fisii maro-alb-maro, care se ung putin cu albus (batut cu furculita ca sa se lichefieze), cu pensula si se acopera cu alte doua rinduri de fisii, care sa altereze culorile (alb-maro-alb, urmate de maro-alb-maro, pentru a rezulta dominoul), ungind dupa fiecare rind cu albus. Apoi, toate se ung cu albus si pe dinafara, ridicindu-se foaia de aluat ca sa le inveleasca; unde se intilnesc marginile, se suprapun putin si ce prisoseste se taie. Astfel aranjat, dominoul se bate putin cu liniarul pe toate fetele ca sa se lipeasca aluatul si sa se indrepte marginile, apoi se pune pe un platou (sau pe dosul unei tavi acoperite cu hirtie alba) si se lasa la rece 1 2 ore. Dupa aceea, cu un cutit bine ascutit, se taie in felii de 1/2 cm grosime care se asaza in tava neunsa cu distanta de 1 1/2 cm intre ele. Se coc la foc mijlociu sau mai mic, cca 20 minute, ca sa se patrunda, fara sa se rumeneasca patratele albe.