O tulburare destul de raspandita si foarte suparatoare este reprezentata de o digestie slaba, numita tehnic dispepsie.
Adesea, o digestie slaba este insotita de arsuri la stomac, eructatii, regurgitare acida, constipatie, somnolenta, greata si incetinirea functiilor gastrice si pancreatice.
Cauze
Cauzele care stau la baza tulburarilor dispeptice pot fi de diferite tipuri: de fapt, acestea variaza de la alimentatia incorecta, excesiva si dezechilibrata, la infectiile cu Helicobacter, de la stres la abuzul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cu un efect nociv gastric.
Evident, bolile hepatice si tulburarile tractului gastro-intestinal pot duce, de asemenea, la dispepsie.
Remedii naturale
Cand cauza indigestiei nu este o patologie organica, pot fi folosite, in loc de medicamente, alte remedii naturale ce reprezinta un ajutor valid si eficient. Remediile ce contin plante precum gentiana, anghinarea, ghimbirul, lemnul dulce, musetelul, menta si remediile amare in general (rubarba, fenicul, chimen, papadie, cicoare etc.) au capacitatea de a tonifia functiile organelor implicate in primele etape.
Acestea favorizeaza secretia gastrica si salivara, ajuta functiile hepatice si pancreatice si confera tonus gastric.
Se recomanda un stil de viata corect, o dieta usoara si regulata, fara excese. Felul in care suntem obisnuiti sa mancam ar trebui sa fie, de asemenea, corect, deoarece, daca avem tendinta de a manca repede, inghitim aer care creeaza balonare si disconfort in zona abdominala.
Medicina pe baza produselor naturiste este dotata cu formulari care ajuta organismul sa efectueze o digestie corecta.
Comprimatele masticabile, de exemplu, sunt foarte practice, deoarece se topesc incet in gura fara a fi nevoie de pregatire, asa cum este cazul ceaiurilor de plante si infuziilor. Se recomanda administrarea produsului de doua ori pe zi dupa mesele principale.
Extractul de mar paduret: este un produs anti-dispepsie datorita prezentei acizilor organici – malic, tartric, succinic si citric – care par sa exercite un tropism pozitiv asupra metabolismului bazal, imbunatatindu-i expresia si promovand producerea sucurilor digestive.
Cicoare: in ciuda gustului foarte amar, produs de prezenta inulinei, cicoarea este capabila sa stimuleze pofta de mancare (luata inainte de mese) si sa promoveze digestia, regland functiile intestinale, hepatice si renale. De fapt, promoveaza diureza si producerea de bila.
Efectul sau purificator si detoxifiant este, de asemenea, cunoscut.
Ghimbir: unele ingrediente cu activitate digestiva se obtin din radacina de ghimbir. Nu este surprinzator faptul ca ghimbirul este utilizat pe scara larga pentru fabricarea aperitivelor si a lichiorurilor.
Mai mult, ghimbirul este apreciat pentru proprietatile sale carminative, care permit sa se produca mai putine gaze intestinale si sa scada procesul de fermentare.
Lemn dulce: saponinele contin activitate gastroprotectoare, in timp ce flavonoidele prezinta activitate eupeptica. Lemnul dulce este recomandat ca un remediu aromatic si stomacal.
Gentiana: nu putea lipsi gentiana, digestiv, tonic si eupeptic prin excelenta, gratie iridoidelor continute, precis gentiopicrin, amarogentina si gentiopicrosid. Acest remediu natural nu este recomandat diabeticilor si celor care sufera de arsuri la stomac (deoarece ar putea potenta arsurile).
Ceaiurile de plante digestive sunt alte tipuri de remedii recomandate
Menta si gentiana sunt remedii recomandate pentru ameliorarea afectiunilor legate de digestia slaba, in special prezenta anasonului si chimionului, in timp ce verbena si sarpanta sunt plante mai putin cunoscute intr-un produs pe baza de plante de acest tip. Lemnul dulce este un corector de aroma.
Menta: reprezinta un remediu excelent cu proprietati tonico-eupeptice datorita mentolului, ingredientul activ care caracterizeaza fitocomplexul. Aceasta relaxeaza tesuturile musculare ale stomacului. Este spasmolitic si este utilizat pe scara larga pentru tulburarile gastro-intestinale.
Menta nu este recomandata persoanelor cu ulcer gastric, deoarece mentolul stimuleaza productia de sucuri acide, sporind problema preexistenta.
Anason: este capabil sa scada balonarea datorita moleculelor care limiteaza fermentatia gastrica cauzata de flora intestinala. Fitocomplexul este caracterizat in principal de anetol, o molecula terpenoida foarte volatila.
Chimen: remediu caracterizat prin terpene si flavonoide, exercita o actiune digestiva in sinergie cu anason. Imbunatateste activitatea hepatica, intestinala si pancreatica, scade tulburarile care decurg dintr-un metabolism lent, calmeaza balonarea.
Verbena: este o planta medicinala formata din verbenina, verbanalosida, verbenona, taninuri si alti constituenti care confera produsului proprietati organoleptice foarte apreciate.
Daca ceaiul de plante din verbena se ia inainte de mese, functia digestiva este favorizata.
Acestea sunt cateva remedii naturiste excelente pentru cei cu probleme gastrointestinale. Desigur, orice remediu trebui folosit doar dupa consultarea medicului.