Nu stii de ce este indicat sa folosesti o lanterna frontala (sau simplu spus frontala) in detrimentul unei lanterne de mana? Poate ca nu ai fost niciodata nevoit sa iti instalezi cortul in timpul noptii; poate nu obisnuiesti sa alergi seara, pe dealurile din jurul orasului tau; ori poate nu a trebuit sa cauti nimic in podul casei, noaptea!
Altfel, ai fi stiut ca nimic nu se compara cu senzatia de a avea o sursa de lumina la tine si a avea in acelasi timp si mainile libere – pentru orice activitate. Astazi, exista o varietate de lanterne frontale – aproape toate folosesc LED-uri ca si sursa de iluminare. Acestea sunt rezistente, robuste si eficiente din punct de vedere al consumului de energie.
Insa care sunt aspectele care diferentiaza o frontala de alta? Cum poti sa stii care este lanterna potrivita nevoilor tale? Exista mai multe variabile ce diferentiaza aceste produse – le vom prezenta in paragrafele urmatoare ale acestui scurt material.
Tipul de lumina emis
Nu ne referim la culoare sau putere, ci la modul in care lumina este imprastiata. Avem trei tipuri principale: larga (folosita pentru tabere, reparatii, citit – acestea nu se intind pe o distanta prea mare); ingusta (permite luminarea la distante lungi, optima pentru parcurgerea unor carari); ajustabila (dupa cum ii spune si denumirea, acest tip de raza este cel mai versatil mod de functionare).
Lumina produsa
Exprimata in lumeni, aceasta caracteristica arata cantitatea totala de lumina emisa in toate directiile, de o sursa luminoasa. In mod tipic o lanterna LED cu multi lumeni va consumi mai multa energie. Modul in care razele de lumina sunt concentrate si dirijate conteaza de asemenea.
Distanta razei de lumina
O frontala are rolul principal de a dirija lumina pe o anumita zona. Ca si orice lanterna, si frontalele trebuie sa parcurga o anumita distanta – masurata in metri.
Durata de functionare
Autonomia unei lanterne frontale arata cat timp aceasta va produce o lumina optima – masurarea se incheie atunci cand lumina produsa, la 2 metri, devine ca si cea cauzata de o luna plina.
Greutatea
Majoritatea frontalelor cantaresc aproximativ 200 de grame (sau chiar mai putin) si au aproximativ aceleasi dimensiuni. Exceptiile apar doar la modelele extrem de puternice, folosite in aplicatii speciale. Unele au o banda suplimentara in partea de sus si un pachet suplimentar de alimentare.
Moduri de functionare
De obicei aceste lanterne ofera doua moduri de functionare – lumina slaba/ puternica. Altele ofera 3 sau chiar mai multe. De exemplu, modul flash opereaza ca o lumina de urgenta, intermitenta. Modul zoom (sau boost) este intalnit doar pe cateva modele de frontale si permite folosirea unei raze extra-intense pentru perioade scurte de 10-20 de secunde.
Suplimentar
Producatorii pot adauga si un mod de luminare rosie (pentru a nu obosi ochii), rezistenta la apa, modificare a unghiului (inclinare), baterii litium, butoane de pornire cu siguranta, pachete suplimentare de baterii etc. Pentru a alege corect, fiecare dintre acestea trebuie explicate corect.
Speram ca acest articol ti-a fost de folos in alegerea unei lanterne frontale potrivite nevoilor tale! Mult succes si nu uita: foloseste intotdeauna baterii de calitate!