Conditile necesare pentru a pregati o prajitura gustoasa sunt talentul, inspiratia, dar si ingredientele de cea mai buna calitate. In primul rand, acestea trebuie sa fie neaparat proaspete. Daca intentionati sa folositi frisca si nu cunoasteti o cofetarie cu laborator propriu in care sa aveti incredere, ideal ar fi sa o preparati in casa. Ouale se recomanda sa fie intrebuintate la prepararea prajiturilor imediat ce au fost cumparate, deoarece trebuie sa aiba o temperatura cat mai apropiata de cea a camerei. Cele care au stat mai mult timp la frigider se bat mult mai greu. Pe de alta parte, prospetimea lor este esentiala, mai ales in cazul preparatelor la care se folosesc mai multe oua. Zaharul trebuie sa aiba culoarea alba si sa nu contina impuritati. Un exemplu bun il constituie zaharul de Buzau. Laptele se recomanda sa fie ales din cel cu un continut mai mic de grasime, produs in bazinul Dornelor sau in zonele Covasnei sau Muresului, unde normele ecologice sunt cel mai bine respectate. Nucile trebuie sa fie sanatoase si aromate, cum e cazul celor din zona Iasiului.
Ca bauturi, la desert se recomanda vinurile dulci, licoroase, cu arome deosebite, precum Galbena de Odobesti, Grasa de Cotnari, Muscat Ottonel de Murfatlar sau Tamaioasa de Pietroasele. Extrem de rafinat este vinul Lacrima lui Ovidiu, tot din podgoria Murfatlar, un vin vechi, extrem de parfumat si licoros. In cazurile in care se servesc prajituri cu ciocolata sau cu fructe, apa minerala este mult mai indicata decat vinul. De asemenea, bauturile digestive, ca lichiorurile fine sau coniacul, pot incununa reusita unei mese sarbatoresti.