Astazi, touchscreen-ul telefonului este considerat una dintre componentele esentiale ale acestuia. Spunem acest lucru deoarece touchscreen-ul telefonului reprezinta partea prin care pot fi scoase in evidenta toate avantajele pe care le ofera, spre exemplu, un telefon inteligent de ultima generatie.
Touchscreen-ul se refera la acel display tangibil cu degetul sau cu acel stilou special conceput pentru asta. Ori de cate ori cineva atinge ecranul, touchscreen-ul inregistreaza punctul in care a fost atins si raspunde comenzii. Astazi, touchscreen-urile sunt extrem de cunoscute, fiind folosite pe tablete, smartphone-uri sau console pentru jocuri (PSP).
Putem gasi cu usurinta dispozitive cu touchscreen ieftine sau dispozitive cu touchscreen mai scumpe. Spre exemplu, telefoanele mobile produse in China va pot oferi un touchscreen sub 30 de dolari, in timp ce o companie precum Apple va poate oferi un iPhone 5 cu un touchscreen de calitate ce costa in jur de 1000 de dolari. V-ati gandit vreodata de ce exista o asemenea diferenta? E foarte simplu: este vorba de brand si hardware.
Telefoanele mobile inteligente folosesc doua tipuri de touchscreen-uri cunoscute sub denumirile de capacitive si rezistive. Ambele tipuri de touchscreen-uri sunt extrem de cunoscute, insa de ce touchscreen-ul capacitiv a devenit mai popular decat cel rezistiv ramane sa aflam in cele ce urmeaza.
Cum functioneaza cele doua tipuri de touchscreen-uri?
Touchscreen-ul rezistiv foloseste o tehnologie mai veche in care sunt utilizate mai multe straturi, insa numai doua dintre acestea sunt foarte importante. Cele doua straturi despre care vorbim sunt dispuse foarte aproape unul de celalalt, cu un spatiu foarte mic intre ele. Atunci cand un stilou special sau un deget apasa pe stratul exterior, acesta din urma atinge stratul interior inregistrand locatia punctului si indeplinind mai apoi sarcina data.
Touchscreen-ul capacitiv foloseste o tehnologie mai noua care utilizeaza un tip de izolator cum ar fi o bucata de sticla acoperita cu un conductor transparent. Corpul uman functioneaza si el precum un conductor electric. Curentul electric poate trece cu usurinta prin corpul nostru. Prin urmare, atunci cand degetul nostru atinge ecranul tactil distrage campul electric al touchscreen-ului, inregistrand acel punct si efectuand actiunea in functie de acest lucru.
De ce este touchscreen-ul capacitiv mai bun decat cel rezistiv
Timpul de raspuns – ecranele capacitive raspund mai repede la comenzi decat cele rezistive.
Caracteristica multi-touch – ecranele capacitive suporta caracteristica multi-touch. Aceata reprezinta o caracteristica destul de interesanta pe care o utilizam in special atunci cand jucam jocuri, in special cele din genul shooter. Aceasta caracteristica este, de asemenea, importanta pentru a realiza marirea paginilor web. Touchscreen-urile rezistive pot dispune si ele de aceasta caracteristica, insa aceste cazuri sunt destul de rare.
Finetea – ecranele capacitive ofera un raspuns foarte fin si delicat ori de cate ori incercam sa tragem o linie, in comparatie cu cele rezistive.
Senzitivitate – ecranele rezistive utilizeaza o tehnologie a presiunii care presupune o apasare de o anumita intesitate pentru a atinge celalalt strat din circuit. In cazul touchscreen-ului capacitiv nu trebuie decat o simpla atingere a degetului, fara niciun fel de presiune pentru a primi un raspuns rapid.
Pentru mai multe detalii cu privire la diferitele touchscreen-uri pentru telefoane accesati www.magazingsm.ro.