Daca aveti o instalatie fotovoltaica acasa, cu siguranta veti fi inregistrat deja pierderi de eficienta in sistem. Pierderi datorate umbrelor sau instalatiilor in care panourile solare nu au putut mentine inclinatiile sau orientarile initiale.
In aceste cazuri, instalatorul va avea obligatia de a oferi clientului alternativele pentru a reduce astfel de pierderi de eficienta.
Una dintre aceste alternative este panourile fotovoltaice cu dispozitive MLPE (Module Level Power Electronics). Dispozitive care fac parte din microinvertoare si optimizatoare de alimentare.
Ce este un optimizator de putere pentru panouri solare?
Un optimizator de putere pentru sistemele fotovoltaice este un dispozitiv a carui functie este de a reduce pierderile unui sistem solar fotovoltaic, crescand astfel eficienta sistemului in ansamblu.
Ideea este ca fiecare dintre panouri are un optimizator, acestea fiind conectate la invertor.
Optimizatoarele de putere pot fi conectate in serie sau in paralel, care, la randul lor, furnizeaza energie unui invertor conventional sau specific pentru utilizarea optimizatoarelor de putere. Alegerea va depinde de producator.
Optimizarea puterii se datoreaza detectarii punctului de putere maxima in fiecare panou fotovoltaic.
Functioneaza diferit de invertor, care cauta punctul de putere maxima luand in considerare puterea setului de panouri fotovoltaice; in timp ce optimizatorul actioneaza asupra fiecarui panou fotovoltaic, ceea ce creste precizia in localizarea punctului de putere maxima.
Astfel, atunci cand un panou fotovoltaic are eficienta limitata de factori de umbrire, daca este conectat la un optimizator de putere, aceasta limitare va fi redusa.
Avantajele si dezavantajele optimizatorilor
Avantajele optimizatorilor de putere
Utilizarea unui optimizator de putere intr-un sistem de panouri solare fotovoltaice are urmatoarele avantaje:
Adaptabil la toate panourile fotovoltaice.
Panourile care nu sunt la fel pot fi conectate in serie. Numarul de panouri din serie nu depinde de tensiunea de iesire a unui panou, astfel incat pot fi conectate diferite tensiuni.
Eficienta sporita.
Acestea genereaza mai multa energie deoarece pot identifica punctul de putere maxima pe panou, indiferent de conditiile meteorologice, sau chiar in instalatii care nu au unghiurile si orientarile corecte.
Costuri reduse de intretinere.
Permite identificarea panoului fotovoltaic defect din sistem.
Pierderi mici de energie.
Evita pierderile de energie cauzate de diferentele de putere dintre diferite panouri.
Siguranta mai mare in instalatia electrica.
Deoarece functioneaza cu tensiuni mai mici, riscul de a produce un arc electric este eliminat. Acest lucru a fost comun in sistemele fotovoltaice conventionale. In plus, optimizatorii au un sistem de suport care se deconecteaza automat atunci cand este detectat un arc electric si, prin urmare, este imun la foc.
Monitorizare individuala.
Fiecare panou fotovoltaic este analizat individual, cunoscand astfel energia si eficienta fiecaruia dintre ele.
Dezavantajele optimizatorilor de putere
Nu se vorbeste aproape deloc de dezavantaje in aplicarea acestei solutii, deoarece utilizarea acestei tehnologii permite cresterea eficientei panourilor fotovoltaice si a fiabilitatii acestora. MGMEnergo.ro oferim invertoare ieftine de o calitate indiscutabila.
Exista o mica pierdere de energie in momentul conversiei, dar acest lucru nu este suficient pentru a fi considerat un dezavantaj. Pentru ca, in practica, energia consumata de optimizatori este compensata de cresterea eficientei in intregul sistem fotovoltaic.
Unde se pun de obicei panourile solare?
Unele module solare fotovoltaice speciale includ concentratoare in care lumina este focalizata de lentile sau oglinzi pe celule mai mici. Acest lucru permite utilizarea celulelor cu un cost ridicat pe unitate de suprafata (cum ar fi arseniura de galiu ) intr-un mod rentabil. [ necesita citare ]
Pentru a maximiza productia totala de energie, modulele sunt adesea orientate spre sud (in emisfera nordica) sau spre nord (in emisfera sudica) si inclinate pentru a permite latitudinea.
Centralele solare mari la scara de utilitate folosesc de obicei sisteme fotovoltaice montate la sol. Modulele lor solare sunt tinute pe loc de rafturi sau cadre care sunt atasate la suporturi de montare la sol. Suporturile de montare la sol includ:
- Suporturi pe stalp, care sunt introduse direct in pamant sau incorporate in beton.
- Suporturi de fundatie, cum ar fi placi de beton sau baze turnate
- Suporturi de baza balastate, cum ar fi baze din beton sau otel, care folosesc greutatea pentru a fixa sistemul modulului solar in pozitie si nu necesita patrundere in sol. Acest tip de sistem de montare este potrivit pentru amplasamentele in care excavarea nu este posibila, cum ar fi gropile de gunoi acoperite si simplifica dezafectarea sau relocarea sistemelor de module solare.
Sistemele de energie solara montate pe acoperis consta din module solare mentinute pe loc de rafturi sau cadre atasate la suporturi de montare pe acoperis. Suporturile de montare pe acoperis includ:
- Suporturi pentru sine, care sunt atasate direct la structura acoperisului si pot folosi sine suplimentare pentru atasarea raftului modulului sau a cadrelor.
- Suporturi pentru picioare balastate, cum ar fi baze din beton sau otel, care utilizeaza greutatea pentru a fixa sistemul de panouri in pozitie si nu necesita penetrare prin penetrare. Aceasta metoda de montare permite scoaterea din functiune sau relocarea sistemelor de panouri solare fara efecte adverse asupra structurii acoperisului.
Toate cablurile care conecteaza modulele solare adiacente la echipamentul de colectare a energiei trebuie instalate in conformitate cu codurile electrice locale si trebuie efectuate intr-o conducta adecvata conditiilor climatice.