O industrie aparent tradițională, așa cum este agricultura, este din ce în ce mai schimbată de tehnologiile moderne. Unele dintre dispozitivele care poate schimba realitatea muncii fermierilor sunt dronele și roboții agricoli care înlocuiesc cu succes oamenii, de exemplu în timpul pulverizării.
Agricultura este influențată în principal de tehnologiile care includ drone sau soluții punctuale care sunt instalate local pe teren, cum ar fi senzorii din sol. Este vorba și despre soluții de agricultura de precizie. Acestea sunt, de exemplu, rovere care pot plivi câmpul în timpul ciclului de cultivare.
Potrivit unor studii și cercetări, aproximativ 54% dintre fermieri au indicat tehnologiile de ghidare automată a mașinilor ca fiind cele mai utile în munca de zi cu zi. Chiar mai mult, 72% dintre cei chestionați, ar fi dispuși să folosească tehnologii care cresc eficiența fertilizării. Pentru 48%, utilizarea sistemelor de sprijin pentru cultivarea solului ar fi crucială. O altă tehnologie importantă în sector este telemetria.
Beneficiile utilizării dronelor agricole
Pe de o parte, dispozitivele agricole autonome pot ușura foarte mult munca fermierilor, iar pe de altă parte, le pot înlocui atunci când se îngrijesc culturile situate în locuri greu accesibile. De exemplu, în anul 2021, drone agricole au fost folosite pentru pulverizarea culturilor de cartofi situate în Anzii din Ecuador, la o altitudine de peste 3.000 metri altitudine. Dronele utilizate pentru pulverizare aveau 4 duze de pulverizare și un rezervor inteligent de lichid de 16 litri.
Datorită unor astfel de dispozitive, fermierii nu numai că vor fi scutiți de munca pe terenuri greu accesibile, dar nici vor mai fi expuși la pesticide. Dezvoltarea popularității unor astfel de soluții este posibilă și datorită faptului că dronele agricole nu se numără printre cele mai complexe vehicule aeriene fără pilot.
Aceasta nu este inteligență artificială, este doar un algoritm care direcționează calea de zbor pentru a îndeplini în mod optim misiunea. În cazul, de exemplu, a echipamentelor de conducere, este vorba despre algoritmi foarte avansați, precum la mașinile Tesla, unde se trasează un anumit traseu în câmp înainte de a porni echipamentul, iar apoi procesul de pulverizare se întâmplă practic de la sine.
Între timp, posibilitățile legate de utilizarea unor drone agricole în agricultură sunt, de asemenea, strâns legate de agricultura de precizie. Vehiculele aeriene fără pilot sunt echipate cu capete pe care pot fi montate camere de înaltă rezoluție, senzori și scanere. Informațiile colectate în timpul zborului deasupra câmpului permit, de exemplu, crearea unei imagini digitale al unei culturi, pe care sunt marcate informații despre umiditatea sau nivelul de vegetație al plantelor.
De ce dronele agricole reprezintă viitorul?
Informații analizate permit, de exemplu, simulări ale posibilelor daune aduse culturilor din cauza dezastrelor naturale. Utilizarea dronelor în zonele agricole devine un instrument de lucru din ce în ce mai popular pentru proprietarii de culturi. Cu toate acestea, este puțin mai dificil să introduci drone în spațiul aerian al orașelor. Institutul Național pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA a investit aproape 22 de milioane de dolari în 2021 în programe ce îi vor ajuta pe producătorii agricoli să gestioneze efectele schimbărilor climatice asupra terenurilor și producției lor agricole. Fermierii vor primi finanțare pentru a introduce inovații în tehnologiile agricole. Potrivit analiștilor, astfel de programe vor declanșa cererea de drone și roboți agricoli și se vor extinde la nivel global.