Ingrediente:
- 420 g faina,
- 100 g unt,
- 100 g untura de porc,
- 140 g zahar,
- 100 ml smintina,
- 2 galbenusuri,
- coaja si sucul de la 1/2 lamiie,
- un virf de lingurita sare,
- 1/2 lingurita praf de copt,
- marmelada,
- 2 albusuri pentru uns,
- 100 g nuci tocate.
Mod de preparare:
Se freaca grasimea, tinuta la cald ca sa fie moale, cu zaharul, timp de un minut, ca sa se omogenizeze, apoi se adauga toate celelalte ingrediente si, la urma, faina cu care se amesteca bine, cu mina, pina ce se incorporeaza, fara sa se framinte. Faina se adauga la urma, impreuna cu praful de crescut. Aluatul se tine la rece 30 minute, ca sa nu necesite, ca sa nu necesite multa faina la prelucrat. Se ia, apoi, cite o bucata din aluat, si pe masa, sau pe o foaie de nailon, presarata cu putina faina, se intinde in foaie de cca 3-4 mm grosime, care se taie in rondele cu un pahar de vin cu marginea subtire, trecut mereu prin faina (ca sa nu se lipeasca aluatul de el), sau cu o forma de stea, din tabla inoxidabila, pentru biscuiti. Dupa ce s-a taiat foaia in intregime, aluatul ramas intre figuri se va ridica usor cu virful cutitului. Jumatate din numarul figurilor, la mijloc cu un degetar, trecut prin faina, apoi se ung cu pensula, cu albusul batut spuma cu furculita; apoi, albusul se presara cu nucile tocate. Figurile se ridica cu virful unui cutit de masa, trecut mereu prin faina, avind grija sa nu se deformeze si se asaza intr-o tava neunsa, cu distanta de 1 1/2 cm intre ele. Se coc cca 15 minute, la foc mijlociu (putin rumenite). Dupa ce s-au racit rondelele sau stelele, jumatate din numarul lor se unge cu marmelada de caise sau cu alta marmelada fina si se acopera cu celelalte rondele sau stele care au fost gaurite. Sint foarte decorative. Aluatul scos dintre rondele se intinde din nou si se repeta operatia, pina cind se termina (se pot face si alte forme de fursecuri din el).